В края на 2023-та година депутатите стартираха процедурата по избор

...
В края на 2023-та година депутатите стартираха процедурата по избор
Коментари Харесай

Предлагат конституционните съдии, избрани от парламента, да са с намален мандат, депутатите не зачитали правовата държава

В края на 2023-та година депутатите стартираха процедурата по желание на нови Конституционни съдии от парламентарната квота. До 18:00 часа на 11 януари изтича срокът за номинации. Към момента няма публично импортирани кандидатури, само че сигурно през идната седмица ще има повече изясненост по отношение на претендентите.

Темата за Конституционния съд стои отворена от ноември 2021 година, когато Народното събрание трябваше да попълни квотите си, само че това не се случи.

Президентът направи допитване до Конституционния съд предходната година по тази причина каква би трябвало да е продължителността на мандата на един парламентарен арбитър, когато той встъпва в служба след плануваното в Конституцията възобновяване.

" Каква е продължителността на мандата, неговото начало и край, когато парламентарен арбитър е определен (назначен) и е встъпил в служба след плануваното в член 147, алинея 2 от Конституцията възобновяване на състава на съда “, попита президентът.

В свое мнение до Конституционния съд от Висшия адвокатски съвет подлагат на критика Народното събрание за забавянето на процедурата.

" Настоящата обстановка, в която към този момент повече от две години Народното събрание не извършва конституционното си обвързване да избере двама съдии в Конституционния съд, към този момент е направила невероятно надлежното осъществяване на условието за по едно и също време възобновяване на квотния състав на съда на всеки три години. Израз е на фрапантно неуважение на правилото на правовата страна, освен това от орган, който по силата на член 1, алинея 1 от Конституцията е в основата на държавното ръководство “ , споделят в мнението си от Висшия адвокатски съвет.

От институцията декларират, че в случай че Народното събрание избере конституционни съдии през януари, с които да обнови двете квоти, чиито мандати са изтекли, то следва да бъде понижен и мандата им.

" Да се одобри, че вероятно определените със забавяне членове на Конституционния съд от квотата на Народното събрание ще се употребяват от цялостния общ деветгодишен мандат, би било неправдив бонус за противоконституционното безучастие на органа, който е трябвало да ги излъчи “ , написа още в мнението на ВАдС.

От Висшия адвокатски съвет считат, че на въпроса на президента Радев Конституционният съд би трябвало да се произнесе по следния метод: " Когато парламентарен арбитър е определен (назначен) и e встъпил в служба след плануваното в член 147, алинея 2 от Конституцията възобновяване на състава на Съда, неговият мандат стартира от деня на встъпването и изтича в деня, в който би завършил, в случай че беше определен (назначен), надлежно – встъпил, навреме, т.е. при съблюдаване на тригодишния период за възобновяване на квотите в Конституционния съд “ .

Освен двете квоти, които Народното събрание ще обнови през януари, в края на 2024-та година ще би трябвало да бъдат актуализирани и съдиите, назначени от президентската квота - проф. Мариана Карагьозова и Филип Димитров, както и Константин Пенчев, определен от Народното събрание, и Таня Райковска от квотата на висшите съдилища.

Както към този момент бе казано нагоре, все още няма публично импортирани кандидатури за конституционни съдии, определени от Народното събрание. Неофициално обаче се спрягат имената на ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и съпредседателя на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

Атанасов към този момент разгласи в общественото пространство, че такива диалози в действителност има: " Има концепция да съм член на Конституционния съд, само че не съм сигурен, че там ми е мястото.

Другите спрягани имена са тези на министъра на правораздаването Атанас Славов и някогашния депутат Екатерина Михайлова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР