В края на 2022 г. Collins Dictionary обяви permacrisis за

...
В края на 2022 г. Collins Dictionary обяви permacrisis за
Коментари Харесай

Как да се чувстваме щастливи, когато светът е извън контрол

В края на 2022 година Collins Dictionary разгласи " permacrisis " за дума на годината.

Терминът " съвършено въплъщава главозамайващото чувство, че се лутаме от едно невиждано събитие към друго, до момента в който се чудим тъмно какви нови ужаси се крият зад ъгъла ", изяснява обява в блога на речника.

Едва ли може да се каже, че през 2023 година обстановката е претърпяла коренна смяна.

С разпалването на нови войни, все по-странните метеорологични условия, стопанската система, която непрекъснато се опълчва на прогнозите на специалистите и заплахата/обещанието за бързи нововъведения в региона на изкуствения разсъдък, на бизнесмените им е простено, че доста неща в живота им са изцяло отвън надзор.

Защо ни харесва да направляваме

А хората по принцип ненавиждат да се усещат отвън надзор, изясняват психолози пред Inc.com.

Самото битие на термина " фанатик на тематика надзор " демонстрира, че потребността ни от надзор може да стигне прекомерно надалеч.

Но психолозите упорстват, че хората естествено желаят да усещат, че сами ръководят кораба си.

" Човешките същества имат надълбоко вкоренено предпочитание за сигурност и надзор ", изяснява Радж Рагунатан, създател на книгата " Ако си толкоз интелигентен, за какво не си благополучен? ", в списание Greater Good.

Някои изследвания даже демонстрират, че възприятието за автономия е фактор номер едно, способствуващ за щастието.

Може би не би трябвало да се учудваме, че толкоз доста индикатори за груповото психологично здраве се движат в неверна посока. Но като се има поради, че светът няма да стане по-малко вманиачен в скоро време, значи ли това, че сме обречени да бъдем нещастни?

Не и съгласно последните проучвания.

Макар че не всеки път можем да направляваме събитията, сигурно можем да направляваме реакцията си към тях, а това може да има голямо значение за щастието ни, сочи изследване на бизнес учебното заведение " Джон Хопкинс Кери ".

Два типа надзор

Изследването се основава на едно значимо наблюдаване - че има разнообразни типове надзор.

Първичен надзор е този, при който фактически контролирате събитията. Когато избирате къде да живеете, върху какво да работите или какво да поръчате в ресторанта, вие упражнявате примитивен надзор.

Но това не е единственият тип надзор, с който разполагаме.

Съществува и това, което учените назовават второстепенен надзор. Това е, когато не контролирате събитията, само че контролирате метода, по който мислите за тях и реагирате.

Например, упражнявате второстепенен надзор, когато преосмисляте неуспеха като опит за учене.

Кое е по-важно за щастието?

Ерик Хелцер от университета " Джон Хопкинс " и неговите сътрудници изследват щастието и отношението към контрола на към 500 участници в изследване, с цел да отговорят на този въпрос.

Не е изненадващо, че виждат, че хората обичат да имат главен надзор върху събитията. Но тсъщо по този начин демонстрират, че вторичният надзор може да способства за повишение на възприятието на моментно благополучие и на цялостното задоволство от живота.

" Спомнете си остарялата ария на Франк Синатра " My Way ", изяснява Хелцер.

" Човекът поглежда обратно към живота си и изпитва задоволство от това по какъв начин са се развили нещата, само че не всичко е било благополучие. Това е по-богата визия какво значи да живееш добре и пълноценно. Това е настройка, която не омаловажава отрицателните прекарвания в живота, само че въпреки всичко разрешава друг тип ангажираност, тъй че да се случи преоценка и образование, които да доведат до по-голямо задоволство. Това е смисълът на вторичния надзор - да впишеш прекарванията си в един по-широк роман за живота. ", изяснява ученият.

Събитията може и да не зависят от нас, само че методът, по който ги интерпретираме и разбираме, зависи.

Историята на живота ви като кино сюжет

Друго неотдавнашно изследване на професори по бизнес демонстрира, че в случай че научите хората умишлено да основават историите на живота си по сходство на типичен холивудски блокбъстър - да показват себе си като воин, който преодолява провокациите и излиза по-силен от компликациите, това ги прави доста по-щастливи.

В един или различен миг съвсем всеки от нас е казвал, че в случай че не можем да променим нещо, би трябвало да променим метода, по който мислим за това нещо, нали? 

Това проучване е единствено научно удостоверение, че тази отдавнашна мъдрост, въпреки да е факсимиле, е в огромна степен вярна. И също по този начин е подкана да не забравяме да я използваме в сегашния безреден миг.

Опитите да направляваме протичащото се може да са рецепта за стрес, отчаяние и беззащитност.

Когато не можете да управлявате събитията, постоянно можете да управлявате метода, по който мислите за тях, търсейки непредвидени позитиви и изненадващи наслади, които другояче в никакъв случай не бихте срещнали.

Това също е тип надзор и науката твърди, че той ще ви помогне да запазите вътрешното си благополучие, даже когато външните събития са отвън вашето въздействие.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР