В края на 2019 година, в навечерието на ковид пандемията,

...
В края на 2019 година, в навечерието на ковид пандемията,
Коментари Харесай

Собственикът на фалиралата “Астрал холидейз“ с хотел на Слънчев бряг, работел в нарушение

В края на 2019 година, в навечерието на коронавирус пандемията, един от най- огромните български туроператори „ Астрал Холидейз ” разгласи банкрут. Компанията бе формален представител на фалиралия преди този момент английски туроператор Thomas Cook. " Ефектът на доминото повлия и на нас ” съобщи шефът на компанията Христо Гълбачев, малко откакто разгласи компанията в неплатежоспособност.
Прочетете още
Фалитът на едно сдружение обаче не постоянно значи и банкрут на притежателя му. Три години откакто огромната пловдивска компания банкрутира, сигнал за неуредени финансови връзки разкрива местонахождението на Гълбачев. Оказва се, че макар процедурата по неплатежоспособност, предприемачът не е на трудовата борса, а е притежател на огромен хотел в Слънчев бряг. Той е купил и реновирал някогашния хотел „ Странджа ”, който сета носи името „ I-hot@l ”. Точно преустройството на хотела  обаче го вкарва в правосъдни каузи, които той губи.

Гълбачев купува хотела преди 6 години и през 2017 година стартира главен ремонт. Проектът включва освен саниране на постройката, само че и градеж на спомагателна сграда, в която се разполагат рецепцията на хотела и асансьорите.

Строителните действия са поверени на пловдивската компания „ Кис Клима ” с шеф Данаил Шулев, с който Гълбачев подписва контракт.

„ Започнахме ремонта през януари 2017 г.  Нещата вървяха обикновено, до момента в който заплащанията не започнаха да закъсняват. Собственикът стартира да наема други компании, които да дублират дейностите, за които ние имахме подписан контракт. В последна сметка аз изрично отхвърлих да разпиша строителните бумаги, защото няма по какъв начин да дам гаранция за качество на изпълнените СМР-та. В постройката бяха инсталирани и асаньори, само че не от нас. Хотелът стартира да работи и да посреща туристи без новата постройка да бъде въведена в употреба. И по този начин към този момент работи към този момент пета година. Управителят е наясно с тези нарушавания, само че не подхваща нищо, защото е обвързвано с в допълнение възнаграждение ” споделя Шулев.

Той завежда дело в Окръжен съд против „ I-hot@l ” и  Гълбачев  и го печели.  Задължението, вписано в изпълнителния лист, е в размер на 663 999 лв.. Три години след привършване на делото Шулев не си е получил парите.

Това обаче е по-малкия проблем. Големият е, че съществена  част от въпросния хотел работи в нарушаване на закона и не е въведена в употреба. Това значи, че при случай, отговорност носи както шефът на сдружението, по този начин и строителната компания, изпълнила плана.

Шулев е подал тъжби до всички вероятни институции, които имат отношение към случая, а точно – Министерството на районното развиване и благоустройството, РДНСК, ДНСК, Окръжна прокуратура и прочие Той предизвестява, че асансьорите се употребяват без да са влезнали в употреба, част от оборудванията – също. При назначените инспекции инспекторите са установили, че сигналите му са основателни и хотелът фактически работи нелегално. Но остават единствено на фаза констатации. 

„ След като установяват нарушавания, от ведомствата му постановат санкции, които Гълбачев заплаща даже без да апелира и продължава да работи. Оборотите са му несравнимо по-големи спрямо налаганите наказания. Така всеки ден животът на туристите е подложен под риск, само че все пак очевидно страната е безсилна. Или има друго пояснение. Дано не стане по този начин, да търсим провинен за някоя покруса след това, откакто институциите са имали задоволително време да реагират ” разяснява Шулев пред TrafficNews. От прокуратурата в Бургас също са открили, че незаконосъобразно потребление на част от постройката, само че са решили, че липсват учредения за интервенция от тяхна страна.

Междувременно компанията - притежател на хотела " Ай хотел " е оповестена в неплатежоспособност, а активите са трансферирани на нова компания " Ай хотел Инвестмънт "

TrafficNews изпрати питане по проблема на имейла на „ I-hot@l ”  с въпроси, само че отговор от управата по този начин и не бе върнат. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР