В края на 2019 г. комуникационният пазар достигна рекордни за

...
В края на 2019 г. комуникационният пазар достигна рекордни за
Коментари Харесай

Кои са най-големите комуникационни агенции на българския пазар

В края на 2019 година информационният пазар доближи рекордни за последното десетилетие равнища и всички организации чакаха със спотаен мирис " светлото бъдеще " на маркетинга. Оптимизмът обаче продължи едвам три месеца. Тогава секторът потегли стремително надолу. За някои организации пандемията донесе боязън, който замрази бизнесите и сложи под въпрос оцеляването им. На други даде доза храброст и ги подтиква да трансформират фирмите си. Трети пък се радваха на измененията, които донесоха повече бизнес на клиентите им, а надлежно и на тях самите.
Годината в цифри за организациите
През 2020 година приходите на девет от общо десетте най-големи информационни групи в страната понижават. Общите им приходи се равняват на съвсем 294 млн. лева, т.е. обслужват повече от половината информационни вложения на пазара. Това съставлява спад с близо 10% по отношение на 2019 година, която беше една от най-силните за сектора. Тенденцията медийните организации да бъдат главен мотор на бизнесите на групите се резервира и през 2020 година На този декор цената на креативния артикул продължава да пада, въпреки участниците на пазара да се надяват това да се промени с времето.

Пандемията се оказа удобна за онлайн бизнесите, доста от които усилиха приходите си, а с тях и вложенията си за реклама. В резултат на това през 2020 година цифровите организации се радват на растеж на оборота. Не напълно по този начин стоят нещата с рекламните организации с главен фокус креативно обслужване. Техният бизнес беше мощно обиден от пандемията в допълнение на наклонността на намаляващите цени на креативния артикул генерално на пазара. Движени главно от цифровите организации, приходите на фирмите, които не са част от информационна група, нарастват през 2020 година с близо 40% и доближават съвсем 140 млн. лева

Намалява и бизнесът на медийните организации на пазара през 2020 година Без изненади, това се дължи главно на съкратени бюджети или краткотрайно спрени активации на рекламодатели при започване на пандемията. Така през 2020 година общият размер от доходи на най-големите медийни организации, които не са част от информационна група, понижава с над 11% и се равняват на общо 98.9 млн. лева
Реклама
Пандемията и последвалите ограничавания от нея мощно засегнаха PR бизнеса в страната. Приходите на съвсем всички най-големи организации на пазара понижават с двуцифрени проценти през 2020 година Те доближават общо 16.8 млн. лева, или с над 19% по-малко спрямо 2019 година, която беше една от най-силните години за PR сегмента. Именно положителните резултати, с които фирмите посрещнаха рецесията, им помогнаха да преминат през цялостната със разтърсвания година.

През миналата година и половина бизнесът на BTL организациите беше измежду най-силно засегнатите. Събитийният бранш претърпя цялостна промяна. Някои интензивности изцяло изчезнаха, други се трансферираха напълно в онлайн среда или в най-хубавия случай заложиха на хибридния модел. Затова тази година българските BTL организации са в обособена ранглиста, а не са част от огромното нареждане на информационни компании. Бизнесът на най-големите на пазара през 2020 година понижава с над 40% и оборотите им се срутват до общо 9.2 млн. лева
По-добрата 2021
Новата година не донесе решения на всички проблеми на информационния пазар, само че организации, медии и рекламодатели посрещнаха провокациите по-подготвени и с научени уроци. Това неизбежно се отрази и на бизнесите им. Инвестициите в реклама доближават, а в доста браншове и надминават равнищата от 2019 година, а множеството от най-големите информационни компании на пазара дефинират годината като сполучлива.

Електронната търговия е един от моторите на бранша. На пазара се появиха доста нови участници, които заложиха на онлайн връзки, като упованията на организациите са вложенията им да продължат да порастват, което ще има дълготрайно влияние върху цялостния пейзаж в цифровите медии.
Реклама
За раздвижването на вложенията на пазара тази година способстваха и хазартните компании, които бързо заеха освободилата се ниша след излизането на " Национална лотария ". Вложенията им в връзки набъбнаха неведнъж и доближиха рекордни равнища, като измежду най-големите рекламодатели в бранша са Efbet, Winbet и Palmsbet. Това продължава да се случва, при изискване че законът не разрешава директната реклама на хазарт. Той е по този начин написан обаче, че остава необятно отворена врата за пояснение, от която всички се възползват и влизат в света на рекламата.

На пазар, на който липсват данни, а наличните постоянно са компрометирани, не е изненада, че рекламодателите избират да влагат парите си в измерими канали, каквито са цифровите. Затова огромна част от организациите развиват лични софтуерни решения, с които да задържат клиентите си и да притеглят нови. Паралелно те започнаха да уголемяват екипите си със експерти с бизнес и механически профил.

На прага на новата година организациите са заредени с още по-голям оптимизъм. Очакванията са 2022 година да донесе със себе си редица промени - по-стабилна политическа конюнктура в страната, отдръпване на инфлацията и вероятно лекарство за ковид. Като отблясъци участниците на пазара се надяват на нарастване на вложенията във всички канали и фокус към цифровите решения. Към момента обаче всичко това наподобява повече на положителни пожелания, в сравнение с сигурна прогноза.
Изданието " КМаркетинг Factbook " е част от абонаментния проект " Капитал PRO " и ще излезе онлайн на 26 ноември , а на 3 декември и на хартия . Всички читатели с подобен абонамент ще получат списанието според от това каква алтернатива са избрали. Тази година изданието е разграничено на три елементи и ще го намерите с три разнообразни корици, олицетворяващи предишното, сегашното и бъдещето на информационния бизнес в страната. В него ще намерите цялостната ранглиста на най-големите информационни групи, самостоятелни креативен и цифрови организации, медийни и PR организации на база приходите им за 2020 година За първи път в " КМаркетинг Factbook " има настрана класиране на BTL организациите на пазара.В изданието ще прочетете още кои компании влагат най-вече в телевизионна и радиореклама през 2021 година, особено изследване за потреблението на маркетинга през наличие на българския пазар, както и разбор на проблемите, с които промишлеността се сблъсква за намиране на фрагменти. В третата част от приложението ще може да прочетете какво е бъдещето на онлайн рекламата без бисквитките на Гугъл и какви са прогнозите за 2022 година на мениджърите на някои от най-големите организации. Всички читатели, които не са " Капитал PRO " клиенти, ще могат да купят списанието след 26 ноември в Библиотеката на " Капитал " в онлайн или печатен формат. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Свободно време 1 Коментари и разбори 2 Свят 3 Политика Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Сирма Пенкова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР