В края на 20 век количествата на консумация на плодове

...
В края на 20 век количествата на консумация на плодове
Коментари Харесай

Проф. Байкова разкри колко плодове и зеленчуци на ден трябва да консумираме

В края на 20 век количествата на консумация на плодове и зеленчуци бяха сходни със сегашните. Сега количествата възлизат на 130 грама плодове на ден на човек и 200 грама зеленчуци дневно. Минималната нужда на зеленчуци и плодове дневно е 300 грама, а оптималното 700 грама. Това съобщи експертът по хранене и диетика проф. Донка Байкова в утринния блок на Българска национална телевизия.

Припомняме, че страната ни се подрежда в дъното на Европейски Съюз по количеството употребявани плодове и зеленчуци, регистрираха данни от разбор на Евростат за потреблението на тези артикули в страните на Европейски Съюз през 2017 година Едва към 37 % от българите са консумирали плодове всеки ден, а 45 на 100 от сънародниците ни са слагали ежедневно на трапезата си зеленчуци.

"Заболеваемостта е в права корелация с хранителния банкет ", сподели още тя.

"По консумация на консервирани зеленчуци сме на водеща позиция. В туршиите и киселото зеле обаче има високо количество сол, опитваме се да научим потребителите, че освен солта е реакционер, а и хрянът и джинджифилът. Солта води до инсулти и инфаркти ", добави още проф. Байкова.

"Имаме родно произвеждане, което е и доста по-вкусно. Накрая обаче консумираме вносно произвеждане. Би трябвало на разфасовките да написа произхода на плодовете и зеленчуците ", проф. Донка Байкова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР