В края на 16-та Конференция на началниците на отбраната на

...
В края на 16-та Конференция на началниците на отбраната на
Коментари Харесай

Началниците на отбраната на балканските страни подписаха съвместно изявление

В края на 16-та Конференция на началниците на защитата на балканските страни по въпросите на военното съдействие бе подписано взаимно изказване. Събитието се организира през днешния ден, 18 май, в София. С него военните ръководители потвърдиха своята решителност да останат ангажирани с насърчаването на съдействието сред въоръжените сили на страните, участнички в самодейността, оповестиха от пресцентъра на министерството на защитата.

„ Укрепването на военното съдействие е основна част от нашите старания и ние имаме вяра, че тази самодейност поставя непрекъснати старания за подобряването на оперативната съгласуемост и насърчаването на стабилността в района. Ние сме решени да продължим да работим дружно, с цел да осигурим взаимоотношение, ориентирано към взаимно съгласие и почитание в Балканския район “, написа в изказването.

В документа началниците на защитата означават, че изданието на конференцията в София още веднъж е предоставила отлична опция да бъдат разисквани тематики, свързани с районни начинания във военната област. „ Потвърждаваме общите си цели за насърчаването на тази самодейност и за демонстрирането на общия ни ангажимент за разширение на към този момент откритите механизми за съдействие “, показват своята увереност те.

В взаимното изказване се акцентират някои от постигнатите резултати, измежду които е договореност за основаването от страна на Гърция на платформа за шерване на информация за злоумишлен програмен продукт като инструмент за събиране и продан на данни за рисковете и заканите в киберпространството. Планира се и актуализация на документа за визия за Мрежата за учения и подготовка в Югоизточна Европа с насоки за бъдещото му потребление в региона на образованието и подготовката. Посочва се също провеждането в Тирана на интернационално обучение „ Strong Balkan-23 “ и на образование по неутрализиране на взривни субстанции в последното тримесечие на тази година.

„ С подписването на това изказване ние се ангажираме да развиваме партньорството си в дух на бистрота, взаимна неприкритост и без да накърняваме характерния темперамент на политиката за сигурност и защита на всеки един от членовете на самодейността “, заключват началниците на защитата от балканските страни в своето взаимно изказване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР