В Косово Наталия Апостолова говори от името на Европейския съюз

...
В Косово Наталия Апостолова говори от името на Европейския съюз
Коментари Харесай

Наталия Апостолова, представител на ЕС в Косово: Никой не беше превръщал Западните Балкани в приоритет

В Косово Наталия Апостолова приказва от името на Европейския съюз в две функции - като глава на дипломатическата му задача, ръководена от висшия представител Федерика Могерини, и като специфичен делегат на Европейски Съюз, назначен от страните членки. Заема поста, откакто години наред оглавява делегацията на съюза в Либия (която в средата на мандата ѝ се мести в Тунис), а преди този момент е заместник-ръководител на задачата в Кайро. В дирекцията за разширението към Европейската комисия, където работи преди назначенията си в Африка, дава отговор за Западните Балкани.

Обяснява мандата си в Прищина със задължението, което Европейски Съюз има поради Споразумението за асоцииране с Косово - да подкрепя всички сфери на живота и стопанската система в Косово, да " поучава, да дава образци за положителни практики, разнообразни разновидности за решение на значими въпроси пред държавното управление и институциите. "

" Дневник " беседва с нея за деликатната политическа обстановка в Косово, за компликациите, пред които е изправен Европейският съюз там и за вероятността за участие, която стои пред Западните Балкани.

Г-жо Апостолова, над половината от времето, в което представлявата Европейския съюз в Косово, сте били очевидец на политическата рецесия в Прищина, която в този момент е и държавна, и парламентарна. Може ли Европейски Съюз да помогне за решаването ѝ?

- Тя стартира още година преди предварителните избори през юни, тъй като държавното управление на Демократичната лига на Косово (партията на първия косовски президент Ибрахим Ругова - бел. ред.) и Демократическата партия на Косово (години наред ръководена от Хашим Тачи, преди да стане президент) стигна миг, в който активността му беше блокирана. В резултат ДПК излезе от обединението с ДЛК и провокира изборите. Имаха единствено 45 дни за акция и подготовка за тези избори, които се оказаха незадоволителни. За това време никоя партия не можа да убеди хората в своята платформа. Например обединението PAN, в която влизат ПДК, Инициатива за Косово НИСМА и Алиансът за бъдещето на Косово на някогашния министър председател Рамуш Харадинай, не излезе с стратегия с стопански съставни елементи, които да приказват за развиването на правосъдната система - сериозен проблем поради корупцията.

Избирателите бяха и наясно, че обединението е изкуствена и задачата ѝ е да си обезпечи нормално болшинство в Народното събрание. На изборите гласовете за всички партии се разпръснаха към 30%, дали поради прекомерно късата предизборна акция или заради други аргументи - да вземем за пример икономическите проблеми, слабите институции или неналичието на визова либерализация, за която ще стане дума. Така всяка от огромните обединения завоюва към 30 гласа. Първа баше PAN, по-късно е Vetevendosje ( " Самоопределение " ) и ЛДК, която в действителност беше огромният неуспех, тъй като завоюваха 29 %.

Имаше ли изненади за вас на изборите?

- Според анализатори в Косово " Самоопределение " беше победител. Партията се записва дни преди изборите. Преди това бяха левичарско придвижване с забавни послания, които озадачаваха някои от нас в западните столици.

Дълго време искаше обединяване с Албания.

- Да, да не приказваме, че методите им бяха особени, пускаха сълзотворен газ в Народното събрание. Но подготвяйки се за изборите в последните месеци - тъй като за тези избори се говореше от към половин година - " Самоопределение " си показа едно ново лице, доста по-меко, с доста омекотен език, към този момент не се приказва за обединяване с Албания. Регистрираха се като партия и заговориха за референдум, където хората да решат дали желаят присъединение. Самият език е това, което ние желаеме да чуем. Те са и партията, която не може да бъде упрекната в никакъв корупционен скандал. Спечелиха доверието на младите в Косово, които виждаха в партията углавен избор за тези, които до момента са ги управлявали. Разбира се, не бързат да влизат в държавното управление, те към момента би трябвало да се структурират като партия. Да не забравяме, че идват локални избори на 22 октомври, те са фокусирани върху тях.

Съвсем неотдавна, предходната седмица, Народното събрание съумя да се учреди и 120 депутати поставиха клетва. Той обаче не може да проработи, тъй като не могат да изберат ръководител на събранието. За поста е препоръчан водачът на ПДК Кадри Весели, само че той не може да бъде утвърден, тъй като в случай че слушаме изявите на другите партии, той не може да събере 61 гласа, с цел да бъде определен на поста. Започва серпантина на отлагания и отлагания на гласуването, което е извънредно рисково. Веднага американският дипломат излезе с изказване и сподели, че обстановката е доста рискова. Направихме го и ние. Но ПАН, до момента в който не е сигурна, че има тези гласове, няма да го подложи на гласоподаване, тъй като един път гласуваш ли ръководителя, в същото съвещание ще се гласоподава министър председателят. Лидерът на обединението ПАН Харадинай по този начин би трябвало да предложи състава на държавното управление. Така политическата рецесия се задълбочава.

 Кандидатът за министър председател на коалиция ПАН Рамуш Харадинай идва в косовския парламент, 3 август 2017 година
© Hazir Reka, Reuters

Кандидатът за министър председател на коалиция ПАН Рамуш Харадинай идва в косовския парламент, 3 август 2017 година

И по конституция може да продължи до безспир?

- Не би трябвало да продължи до безспир, тъй като президентът е длъжен да обезпечи демократичното действие на институциите и, след няколко опита за постигане до компромис и връчване на мандат, в най-лошия случай да предложи парламентарни избори. Те евентуално биха съвпаднали с тези на 22 октомври. Сами разбираме, че рецесията съществено ще се задълбочи при подобен сюжет. Анализатори предсказват, че изборните резултати от един нови избори няма по никакъв метод да подобрят позициите на главните партии, в противен случай - смята се, че те ще се влошат вследствие на изборите, а " Самоопределение " ще завоюва повече.

Как се отразява политическата обстановка на стопанската система в Косово, в която институциите занапред следва да укрепнат?

- Има даже последствия, свързани с работата на Косово с Европейския съюз. Ние обаче нямаме специфични пълномощия да се намесим. Срещнах се с президента, с всички политически водачи незабавно след изборите, споделих с тях какъв брой е значимо бързо да се образува държавното управление и институциите. С Косово Европейски Съюз има Споразумение за асоцииране. Това е мястото, където Европейски Съюз изразходва най-вече европейски фондове на глава от популацията в света. Те в действителност би трябвало да усвоят парите. Ние им даваме бюджетна поддръжка и стратегии в разнообразни браншове на икономическия живот. Ще ви дам образец. Имаме на година към 50 до 70 милиона евра бюджетна поддръжка, която отива за промяна в обществената администрация и в ръководството на обществените финанси. Започваме договаряния за цялостна просветителна промяна - започвайки от самото министерство, нова конструкция, смяна на хората, които са вътре, до стратегии, учители по места, тотална от 5 до 10 години промяна.

Няма сфера в икономическия живот, където Европейски Съюз да не е зает. Но с цел да дадем парите, би трябвало да имаме събеседник, сътрудник. В момента има техническо държавно управление, което не може да задължи институциите, тъй като би трябвало да взима политически решения. А има доста значими решения, които чакат. Например Международният валутен фонд завърши програмата си с Косово предходната седмица и трябваше да предоговори нова с новото държавно управление. Поради неналичието на такова обаче МВФ към този момент няма стратегия и в този момент финансовата непоклатимост на Косово е под въпрос. За Европейски Съюз, с цел да отпускаме пари, е авансово изискване да има единодушие от МВФ. Ако го няма, се блокира и бюджетната ни поддръжка от 75 милиона евро до края на годината.

Междувременно Косово има към 120 милиона евро недостиг сега, а закони, които ще разрешат прехвърлянето на средства от една организация към друга за завършването на автомагистрала, не може да се случи, тъй като няма парламент, който да утвърди този закон. Трябва да се понижат заплатите на ветераните от войната - главния електорат за ДПК - и също така описите, в които попадат, би трябвало да бъдат почистени, в тях има хора, които са на по 17-18 години сега. За да се случи всичко това, би трябвало да се одобри закон, а няма парламент, който да го направи. Най-голяма ми болежка е, че тези хора не могат по никакъв метод да превъзмогнат икономическата си невъзможност без липса на институции.

Тази рецесия ли беше повода предишния месец да се откажете от разпределянето на 7.8 милиона евро за културни и просветителни планове в Митровица?

- Причините бяха други. Подкрепата, която Европейски Съюз дава към северната част на Косово, е, с цел да се усъвършенства животът на живеещите там сърби. Нашата стратегия за района е за 38 милиона евро. Двата най-емблематични плана бяха за университета и културния център - този университет е единственото място в Косово, където се учи на сръбски език. Но като във всеки естествен европейски план, с цел да може контракторът да го извършва, би трябвало да има достъп до терена. Достъпът до университета и центъра беше блокиран от противозаконни обекти - бар, автомивка, магазинчета. Преговаряхме 7 месеца с кмета на Северна Митровица да ги отстрани. Много пъти обещаваше и всякога не изпълняваше. А както знаете, това са парите на европейските данъкоплатци. В един момента започнахме да плащаме неустойки на подизпълнителя, които не може да извърши обекта в период, не може да стартира да си прави работата и да стартира разширението на университета. Дадохме на кмета период от месец да отстрани постройките и когато не го извърши, прекратихме плановете. За страдание общината не го одобри като действителна опасност. Те още веднъж мислеха, че ще го отлагаме и отлагаме.

Как дава отговор Европейски Съюз на рецензиите, че макар всички отпуснати средства най-големият бенефициент на фондове на глава от популацията продължава да не е в фрапантно по-добра политическа и икономическа обстановка спрямо 2008 година? Девет години откакто разгласи самостоятелност, Косово продължава да страда от ширеща се корупция, а в някои региони младежката безработица доближава 60 на 100.

- Косово е най-младата народна власт в Европа. Не можем да бъдем прекомерно взискателни, тъй като институциите към момента са чувствителни, неукрепнали. Затова и имаме огромна отговорност като Европейски Съюз, да помогнем да се укрепи тази институционалност. Корупцията обаче в действителност е доста сериозен проблем. Тя демотивира младото потомство. Факт е и че не се случи и визовата либерализация с Европейския съюз, заради изискванията на Европейската комисия да се покаже прогрес в битката с корупцията и проведената престъпност и Народното събрание да гласоподава демаркационната линия с Черна гора. Европейската комисия пристигна с такова предложение, когато видя, че сред две други членки на Европейски Съюз този проблем за граничната линия се оказа много противоречив и се оказа уместно да се сложи утвърждението като изискване за визовата либерализация. Младото потомство обаче страда най-вече от неналичието на тази либерализация. Затова когато дойдох, направих едно много мощно изявление, което не се хареса при започване на някои от политическите кръгове. Казах: не е Европейският съюз този, който би трябвало да вините за визовата либерализация, а косовските политици.

 Наталия Апостолова, представител на Европейски Съюз в Косово: Никой не беше превръщал Западните Балкани в приоритет
© Hazir Reka, Reuters

Сред тях се чуват и гласове, които подлагат на критика ЕУЛЕКС, задачата на Европейски Съюз в областта на правораздаването.

- ЕУЛЕКС също по този начин има пълномощия сферите на митническото споразумяване, митническия режим и полицията. Много хора я подлагат на критика, само че би трябвало да ви кажа, че това е един голям организъм. Нормално е не във всичко, което прави, да бъде сполучлив, само че като цяло е постигнало извънредно доста. Полицията да вземем за пример е давана за образец - една от институциите, които действат извънредно добре. Митническите въпроси - също. Наистина правораздаването е огромният проблем, само че в тази сфера ще отнеме доста време, с цел да се удовлетворят упованията на хората.

Защото в Косово се наслагват доста проблеми. Например проблемите с изчезналите - фамилии, които не знаят къде са околните им. Явно са починали, доста време е минало, само че костите още не са при фамилията. Също напрежението сред сърби и албанци косовари още съществува, раните не са зараснали. Не може посредством правораздаването да търсим отмъщение за всичко. От друга страна ЕУЛЕКС оказва помощ в доста съществени каузи за корупция, правила го е и в такива за военни закононарушения. Не можем да сложим една отрицателна оценка на цялата активност, би било извънредно непочтено.

Вашето идване съответства и с удължаването с две години на мандата на ЕУЛЕКС, до юни следващата година, само че и свиването на функционалностите до най-основни задания, свързани с мониторинга и помощта в полицията и правораздаването. А не трябваше ли да продължи още време предвид на обстановката в Косово?

- Не бих се заела с отговор, тъй като с ЕУЛЕКС ще се случи каквото решат страните членки. Мога единствено да кажа, че ще се направи обзор на постигнатото, с цел да се оцени какво е направено, какво следва още да се реализира, през есента. Страните ще бъдат осведомени с точната фотография на политическата обстановка в Косово, какво може ЕУЛЕКС да помогне и какво - не. Също по този начин ще се вземе поради финансовият запас - това е една скъпа задача. Това решение ще бъде взето най-малко 6 месеца преди да се вземе окончателното решение за ЕУЛЕКС - дали ще продължи и под каква форма, в случай че въобще, ЕУЛЕКС в Косово.

Какви са упованията на Европейски Съюз за новия профилиран съд за военни закононарушения, свързани с войната в Косово, който стартира работа в Хага? В Прищина доста политици дават сигнали, че ще се съпротивляват на решенията, които вероятно ще вземе.

- Не бих споделила, че се съпротивляват, тъй като това е един косовски съд, без значение, че се намира в Хага и в него работят интернационалните специалисти. Установяването му също е с решение на косовския парламент. Много хора гледат с вяра, тъй като той ще се произнесе по военни закононарушения. Това е самостоятелна институция и не мога да я разясня - никой не може да каже по кое време ще внесе обвинявания, по кое време ще стартира дейна работа. Обвиненията във военни закононарушения са съществени и що се отнася до тях, съгласно интернационалното право никой няма имунитет. Така че има ли доказателства за осъществени действия, каквито и да са и където и да са, съответните лица ще си поемат отговорността. Това може би провокира известна изнервеност у някои хора в Косово, само че това са упованията на обществото.

Съдът ще се концентрира върху няколко години (1998-2000 г.), без отношение към такива каузи. Можем да си представим, че ще бъде мъчно - би трябвало да събират доказателства след 16 години; да се откри има ли още очевидци, желаят ли да говорят; всичко това е една доста комплицирана система. Ние обаче чакаме този съд да проработи и с огромна наслаждение желая да кажа, че ръководителят на съда е българка - Екатерина Трендафилова - огромно самопризнание за българската правна мисъл.

 Срещата на водачи от Европейски Съюз с сътрудниците им от Западните Балкани в Триест, Италия, предишния месец.
© Министерство на външните работи Италия

Срещата на водачи от Европейски Съюз с сътрудниците им от Западните Балкани в Триест, Италия, предишния месец.

Друго предизвикателство пред Косово е разговорът със Сърбия. Премиерът Ана Бърнабич сподели неотдавна, че в случай че бъде подложен въпросът, Белград ще избере Европейския съюз пред Русия. Президентът Александър Вучич също дава индикации, че е подготвен на нови стъпки в връзките с Косово. Това ли е най-хубавият миг за Европейски Съюз да помогне да се създадат решителни крачки в разговора?

- Европейски Съюз е посредник на разговора. Това значи, че естествено той обезпечава платформата, мястото, където Белград и Прищина се срещат. Под формата на госпожа Могерини той кани на срещи на високо ниво, обезпечава платформата за водене на договаряния сред двата екипа на техническите съглашения на разговора. Европейски Съюз обаче не може да дефинира дневния ред на разговора - каквото двете страни решат, това се дискутира в Брюксел. Всеки смята, че Брюксел е водещата фигура в този разговор. Впрочем той е доста сензитивен развой - имаме среща на високо ниво, само че диалозите в действителност се водят на техническо равнище. Самите съглашения са доста разнообразни - те са за признание на дипломи, за гражданския указател, за документите за идентичност, енергетиката, превоза. Екипи от двете страни се договарят за взаимно допустима формула, позволяваща хората, които живеят в Косово от сръбски генезис, да имат добър стандарт на живот.

От друга страна знаете, че в присъединението на Сърбия към Европейски Съюз има нова глава за добросъседски връзки с Косово. За да напредне Сърбия по пътя към Европа, тази глава и договарянията за нея също би трябвало да прогресират. В тази връзка изказванията на Вучич и на министър-председателя са значими. Президентът приказва за вътрешен разговор, който би трябвало да откри какъв тъкмо ще бъде статутът на Косово в бъдеще. Другото, което чухме от него, беше, че той не желае договарянията с Косово в мандата му да текат както нормално. Не желае да придвижи бремето, останало от предходни генерации, в бъдещето. Търси някакво съществено решение. Няма да е елементарно нито от едната, нито от другата страна в разговора и добре знаем за какво. Да не забравяме и че следва българско председателство, в което Западните Балкани ще са приоритет. След това ще имаме австрийско и хърватско председателство - това са страни, които са заинтригувани да има вероятност пред района.

Каква вероятност предлага сега Европейският съюз на Косово? Някои наблюдаващи считат, че силата, която се отприщи след връщането на Западните Балкани в дневния ред на Европейски Съюз, не оправдава упованията измежду политиците им. Как се стимулират те да вършат промени?

- Не мисля, че тези страни са обезверени - виждат финансовата инжекция, която обилно даваме на Западните Балкани и не мисля, че има друга институция, която ще го предложи. Второ, осъзнаваме, че не можем да отделим Западните Балкани от Европа - това не е район като Близкия изток и Северна Африка. За да може Европа да просперира, извънредно значимо е да се открият непоклатимост и сигурност. Имаме ли отворени граници и обезпечен западен фланг, това в никакъв случай няма да се случи. Затова е доста значимо за създадем бързо промените и да подготвим Западните Балкани да станат доста бързо част от Европа.

Не можем да се ангажираме с дати - рецесията в района е основна, по света има горещи точки, вниманието на Брюксел е на доста места и по този начин и би трябвало да бъде. На Западните Балкани обаче им се дават доста мощни послания, че не са забравени. Например знаете, неотдавна в Триест имаше доста сериозна среща от Берлинския развой, която даде подтик на развиването на добросъседските връзки и то най-много в икономическата сфера. Това, към което сега Европа се стреми, е да възвърне свързаността на другите стопански системи в района, само че не като митнически съюз и възобновяване на Югославия, а най-различни начинания като ЦЕФТА, ЕИЗ и така нататък, които ще оказват помощ на икономическия продан сред Западните Балкани и Европа, подготвяйки ги за процеса на присъединение.

Разбира се, има разочарования, чуват се гласове - изключително на политическите водачи, че Европа е обърнала взор от Западните Балкани. Смятам обаче, че с идните ръководи, които ще създадат района предпочитан, тази неправилна теза ще изчезне.

Какво по-специално може да се случи през тези 6 месеца на председателство?

- Не могат да се случат чудеса, както всички знаем, само че и никой не чака това. Различни процеси текат в Западните Балкани и всяко едно председателство дава пресен взор по какъв начин те могат да се развият по-добре, да се катализират. В разнообразни форми, конференции, срещи на върха, тези въпроси могат да се дискутират. Фактът, че Западните Балкани ще станат приоритет, обаче предизвика интереса на 28 страни. При толкоз рецесии в света никой не ги е поставял в такава позиция - да, естонците имаха взор към района, само че за първи той ще е предпочитан таман в българското председателство.

В речта си във връзка годишнината от Римските контракти казахте, че на Западните Балкани им е необходим " кураж " по пътя на евроинтеграцията. Завършвайки още веднъж косовския подтекст, кое ще е най-важното тестване за Косово?

- Ще трябват извънредно непопулярни ограничения. Ще се дискутират заплатите и пенсиите на военноинвалидите, на военните ветерани. В енергийния бранш ще се вземат съществени решения като да вземем за пример релокация на селища, с цел да се усъвършенства енергодобивът. В правосъдната промяна ще са нужни ограничения като назначение на съдии и прокурори с чисто минало, които не са свързани с корупционни схеми. Ще би трябвало да се влага в нови технологии, а на бизнеса - да се даде поле за изява без корупция. Всичко това ще бъде много мъчително. Освен кураж ще трябват политическа отговорност и политическа мощ.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Балкани (4553)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР