В конфликта между Армения и Азербайджан отново избухнаха тежки боеве.

...
В конфликта между Армения и Азербайджан отново избухнаха тежки боеве.
Коментари Харесай

Тежки сражения между Армения и Азербайджан. Множество убити и ранени.

В спора сред Армения и Азербайджан още веднъж избухнаха тежки боеве. " Врагът се пробва да навлезе на наша територия ", обявиха от Министерството на защитата в Ереван. Според него азербайджанската войска употребява артилерия и дронове против военни и цивилни цели наоколо до градовете Горис, Сотк и Джермук. Те се намират на територията на Армения. Имало доста убити и ранени.

Азербайджан на собствен ред упреква Армения в " широкомащабни саботажни дейности " наоколо до границата и обстрел на военните си елементи. Имало и убити азербайджански бойци.

" Не бива да остава без отговор "

Арменският министър председател Никол Пашинян е разговарял по телефона с съветския президент Владимир Путини е изискал помощ от Русия. Според Пашинян азербайджанското нахлуване не трябва да остава без интернационален отговор. Пашинян е предизвестил за спора и президента на Франция Еманюел Макрон, оповестяват медии в столицата Ереван.

Бившите руски републики водят война между тях от десетилетия за територията на Нагорни Карабах. Този път обаче офанзивите не са ориентирани против ексклава, който е обитаем главно с арменци, само че принадлежи към Азербайджан. След разпадането на Съветския съюз арменските сили си осигуриха надзор над територията по време на войната сред 1992 и 1994 година и окупираха огромни елементи от Азербайджан. През 2020 година Азербайджан възвърне териториите си и завзе стратегически значими региони в Нагорни Карабах. В боевете бяха убити над 6000 души.

Нестабилно равновесие

След контрактуваното преустановяване на огъня Армения разгласи, че ще се откаже от огромни територии, заради което държавното управление в Ереван бе подложено на мощен вътрешнополитически напън. Споразумението се управлява от Русия, която пази християнското население на Армения. Европейският съюз също се опита да посредничи в спора. В началото на август насилието в Кавказ още веднъж се възпламени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР