В комуникация сме с Газпром и се опитваме да доведем

...
В комуникация сме с Газпром и се опитваме да доведем
Коментари Харесай

Росен Христов: В комуникация с Газпром сме, опитваме да доведем преговорите до позитивен край

В връзка сме с " Газпром " и се опитваме да доведем диалозите до положително привършване на договарянията и обновяване на доставките при преференциални за нас условия. Не мога да споделям елементи, клаузите на контракта са конфиденциални.

 

Това съобщи в изявление за Българска национална телевизия служебният министър на енергетиката Росен Христов.

На въпрос дали служебният кабинет възнамерява да открие сметка в рубли с цел да заплаща за газови доставки от Русия той отговори: " Работим по схемата, по която заплащат всички други страни. За сметка в рубли, открита в " Газпром " - не мога да разясня елементи, сметки и формули ".

Министърът изясни, че договарянията с " Газпром " са многокомпонентни, което ги прави комплицирани. " Не са просто за доставки на газ, само че и условия за заплащане в границите на европейските ограничавания. Говорим за цена, периоди, отбрана на ползите на " Булгаргаз " и техните права по контракта при възможен арбитраж. Има най-малко 10 еднообразно значими детайла, които би трябвало да сглобим ", уточни той.

Росен Христов акцентира, че " Газпром " е една от многото варианти. Сред фирмите, с които страната ни договаря, са " Шел " и " Шиниър ". " Планираме да организираме няколко търга по този начин, че компании, които имат някакви запаси, да се включат ", добави министърът, като напомни, че се водят диалози и за нарастване на количествата газ от Азербайджан.

Енергийният министър изясни, че се създава тактика по какъв начин юридически може да се случи вероятно прекачване на " Топлофикация-София " към страната. Той не съумя да каже дали цената на парното в столицата ше се усили.

 

" Все още не мога да кажа дали ще се усили цената на парното в София. Изцяло зависи от доставката на газ и на каква цена. " Топлофикация-София " е най-големият потребител на газ в страната - към 30 % от цялата ", добави той.

 

Христов увери, че се работи интензивно по решение на въпроса със задлъжнялостта на топлинното сдружение. Той добави, че се работи взаимно със Столична община, с цел да се изкара " Топлофикация " от дълговата серпантина.

 

" Работи се за оптимално ръководство и вложения, с цел да стане безкористен длъжник. Целите на страната и Столична община напълно съответстват. Те са обезпечаване на отоплението на софиянци на оптимална цена. Намерихме обща платформа и работим върху изцяло решение, което да реши проблемите за дълъг интервал от време.

 

Преминаването на " Топлофикация " към страната чрез придобиване за сметка на насъбраните отговорности за избран интервал почиства отговорностите ѝ, правейки я най-малко счетоводно да наподобява добре ", разясни енергийният министър.

 

Със Столичния общински съвет се създава стратегия, която да изведе " Топлофикация София " от тази серпантина на редовно струпване на налози и сдружението чрез оптимално ръководство и вложения да стане един съзнателен длъжник, уточни още Росен Христов. Той добави, че се водят договаряния " Топлофикация София " да стане държавно сдружение, като задачите на Столична община и страната напълно съответстват и са ориентирани към обезпечаване на отоплението на софиянци на оптимална цена.

Росен Христов посочи още, че физически не може да се вземат всички количества по контракта с " Газпром " в границите на тази година. Едно от изискванията е част от количествата да се вземат през първите месеци на 2023 година Системата на заплащане е тази, която се употребява в Европа, добави той.

 

Христов още веднъж заприказва за „ Газпром “ и съобщи, че се пробва да се обезпечи газ и за първите месеци на идната година от там. Той изясни, че схемата ще е тази, по която заплащат и останалите европейски страни.

Той отхвърли да разяснява дали България ще открие сметка в рубли, тъй като това е конфиденциална информация и няма право да я огласява.

 

„ Няма време. Ако предходното държавно управление си беше свършило работата и беше водило тези диалози още от април, обстановката щеше да е друга. Ние не разчитаме сега напълно на „ Газпром “. Дори и да обновим доставки от:Газпром “, те няма да са на 90%. Водим диалози с разнообразни компании и желаеме да осигурим 130-150%. Водим договаряния с Шел, Тотал Енерджи, Ботаж, с Турция, планираме да организираме, както към този момент направихме няколко търга “, сподели Христов.

 

По думите му се разискват и по-дългосрочни – едногодишни тактики, които биха обезпечили за по-дълго време количества.

Христов се водят и договаряния с Азербайджан за вероятно нарастване на количествата.

 

„ Оферти за слотове няма. Не са обезпечени и това се е знаело от предходното държавно управление, тъй като са получили писмо, в което това им е обяснено “, сподели той.

 

Според Христов е притеснително, че Петков си мисли, че е добре един министър да пробва да се меси в пазарната стопанска система на непозната страна.

„ Ако в действителност има вяра, че един министър може да въздейства на бизнеса и на пазара в непозната страна, то това ще да е режим на ръководство, който не е по европейските правила “, сподели още Христов.

Той е безапелационен, че сега в България влиза съветски газ посредством медиатори, само че не може да каже какво е количеството.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР