В книгата Париж през 20-ти век“, публикувана през 1863 г.,

...
В книгата Париж през 20-ти век“, публикувана през 1863 г.,
Коментари Харесай

Изобретения на древните учени

В книгата „ Париж през 20-ти век “, оповестена през 1863 година, Жул Верн експертно разказва такива неотменими неща от всекидневието ни през днешния ден като факса и автомобила. Издателят, който не разбирал блестящите мечти на писателя, върнал ръкописа, като нарекъл създателя глупак. Ето някои изобретения на антични учени и изобретатели, които имат своя дълголетна история.

Древен асансьор

Римският Колизеум е оборудван с античен аналог на модерния асансьор, който придвижвал гладиатори и животни от подземията до основната сцена. Фактът, че такова откритие фактически е съществувало, се потвърждава от открития кулоар, в който се намира механичният асансьор, който се задвижва от 60 души.

Такси

Римският проектант и инженер Марк Витрувий в трактата „ Десет книги за архитектурата “ (втората половина на I век до новата ера) разказва изобретението на антични учени, което разрешава тъкмо установяване на изминатото разстояние. Механизмът, обвързван със зъбни колела с оста на колата след строго избран интервал от време хвърлял камъче в специфичен контейнер. След това водачът трябвало да преброи камъните, които са паднали в него и по този начин да разбере какъв брой е изминатото разстояние.

Телефон

Най-старият аналог на телефона, чиято възраст е 1000 години, е открит по време на разкопките на перуански замък. Интеркомът се състои от две тиквени колби-тръби, съединени между тях с нишка.

Древна ракета

През 1500 година китайският мандарин Ван Ху, който се опитвал да завладее галактическото пространство, употребявал за полет самобитен ракетоплан. Дизайнът му е изработен под формата на фотьойл, оборудван с два големи дракона, които в действителност трябвало да откъснат първата ракета в историята на човечеството от Земята. За страдание, пионерът астронавт бил погубен от детонация, без да е изпитал насладата от полета.

Подводница

През 1578 година гренландците употребявали кожени подводници, оборудвани с коминни и баластни цистерни в борби по Черноморието.

Огнехвъргачка

Огнехвъргачките са се употребявали необятно в Древна Гърция. С помощта на тези оръжия византийците отблъсквали военните офанзиви на неприятеля, като предизвиквали пожар на вражеските кораби. Според една версия, античната огнехвъргачка е създадена от сирийски военнопленник през VII век прочие Хр.

Кола

Първата кола, в случай че може да се назова по този начин, била направена през 1769 година от френският откривател Никола-Жоузеф Кюньо. Това бил тритонен парен автомобил с необикновено неуместен дизайн.

Търговски автомат

Идеята да се дават артикули от специфични машини след стартиране на монетата в тях принадлежи на египтяните, които употребявали сходни устройства в храмовете, с цел да продават светена вода. Този маркетингов ход е разказан от Херон Александрийски в I век до н.е.

Компютър

Първият опит да се сътвори нещо сходно на актуалния компютър бил подхванат през 1822 година от британския математик Чарлз Бабидж. Устройството представлявало профилирана сметачна машина с функционалност за автоматизирано изграждане на таблици.

Появата на първия „ компютър “ предполагала развиването на изцяло нова специалност за тази ера – специалността на програмиста. Именно с това почнала да се занимава графиня Ада Лъвлейс. Така че първият програмист е жена.

iPod за iPod

Една екскурзия в научните достижения на древността свършва с предишния век. Apple получи всичките лаври за изобретяването на iPod. През 1979 година обаче портативен плейър е основан от инженерите Джеймс Кемпбел и Кейн Крамер, който не надвишава по величина пакет цигари. Цифровият музикален файл се съхранявал на предшественика на актуалните флаш карти – портативния чип. Въпреки това запасът на паметта в устройството се оказал нищожен – той можел да поеме единствено 3,5 минутен запис.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР