В Китай стартира най-мащабният образователен експеримент в света: заради коронавируса

...
В Китай стартира най-мащабният образователен експеримент в света: заради коронавируса
Коментари Харесай

Коронавирусът смени системата на обучение в Китай

В Китай започва най-мащабният учебен опит в света: поради ковид всички учебни заведения и вузове в страната минаха на образование онлайн.

Подобен опит не е юридически на никое място и в никакъв случай: над 170 милиона възпитаници и студенти се образоват отдалечено от месец март.

Националната китайска онлайн система беше пусната в деяние за рекордно къс период, стартирайки безусловно от нулата. Подробности разказва deti.mail.ru.

От началото на февруари всички китайски институции и образователни заведения са под карантина. Новият образователен учебен срок трябваше да стартира на 17 февруари, но заради епидемията от ковид, ваканцията беше удължена до март.

За да могат децата да учат, в Китай бе създадена обща онлайн платформа, която им разрешава да си седят у дома и да се образоват отдалечено.

Какво включва онлайн платформата

На първо място това е образование по всички предмети, които се преподават в началното и в междинното учебно заведение, китайска класическа литература и филми. Има и мотивационни видеа за деца и родители за нуждата от занятия в интервала на карантината. Включена е естествено информация за профилактика и отбрана от вируса.

Обучението включва видеоуроци по всички предмети. Записите са направени в учебни заведения в Пекин, Шанхай и в други огромни градове на страната.

Всеки възпитаник може да избере предмет и тематика, която го интересува. За достъп до платформата на всички учебни заведения и възпитаници има пароли. Така тези, които желаят, могат да се срещнат с цялото наличие. Част от наличието е със свободен достъп.

Трудно е да се оцени какъв ще е резултатът от този вид образование, тъй като платформата стартира да работи едвам преди 10 дни и е доста рано за оценка, изясняват специалисти. Факт е, че Китай за доста къс период съумя да натрупа задоволителен запас за образование на цялата нация. Досега в света сходна система на образование за цяла една страна не е съществувала.

Самите учебни заведения също се стремят да поддържат онлайн интензивност през WeChat  (най-популярният в Китай месинджър) с по-рано записани видеоуроци, както и с директни включвания на учителите, които всяко учебно заведение обезпечава.

170 милиона възпитаници и студенти се образоват отдалечено от месец март

С общодостъпната онлайн платформа децата и родителите имат достъп до съдържанието на разнообразни просветителни компании. В интервала на карантина най-големите интернет снабдители дават уголемен безвъзмезден достъп до своите запаси.

По последна официална информация за 2018 година студентите във вузовете на Китай са 2,5 милиона, в началните учебни заведения учат 100, 9 милиона деца, а в междинните - 68,1 милиона. Във вузовете има релативно малко учащи се, а повода е, че те са най-вече платени.

При всички положения броя на учащите се онлайн е впечатляваща.

Източник: Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР