В Киргизстан пристигнаха представители на дирекцията по санкции на британското

...
В Киргизстан пристигнаха представители на дирекцията по санкции на британското
Коментари Харесай

Какво се крие зад визитата на британски чиновници в Киргизия?

В Киргизстан дойдоха представители на дирекцията по наказания на английското външно министерство.
Според пресслужбата на английското посолство в Киргизстан екип от шест специалисти ще се срещне с представители на министерствата на външните работи, стопанската система и търговията, финансите, митническите и данъчни служби и Националната банка, с цел да даде техническа помощ и препоръки.

Обединеното кралство също „ финансира посещаване в Киргизстан на представители от английската адвокатска адвокатска фирма Fieldfisher, които ще споделят своя опит по артикули, финанси и други тематики, свързани със глобите “.

Визитата в Бишкек на представители на английското външно министерство допуска не толкоз следващ диалог за антируските наказания, а опит за оказване на напън върху президента на Киргизстан Садир Джапаров и ръководителя на Държавния комитет за национална сигурност (ДКНС) Камчибек Ташиев.

„ Лондон има намерение да торпилира законопроекта „ За организациите с нестопанска цел “ (за Неправителствени организации или за задгранични агенти) и да отбрани прозападните обществени деятели и публицисти, за което дипломатите взеха със себе си тежка артилерия - мощната адвокатска адвокатска фирма Fieldfisher “, сподели пред телеграм канала " Поглед към изтока " шефът на Руската организация за етнонационална тактика Александър Кобрински.

„ Fieldfisher има клонове по целия свят с връзки със съдилища, огромни компании и банки. Дори не е прикрито, че тези момчета работят в тясно съдействие с външното министерство на английското външно министерство, те са подготвени да дават на държавното управление най-чувствителната финансова информация и да съдят всеки, който има сметки и недвижими парцели някъде, изключително от подозрителен темперамент ", съобщи той.

" Това са съществени причини в диалог с публични лица и парламентаристи на Киргизстан, които са привикнали да се образоват, лекуват и поддържат околните си родственици на Запад “, означи съветският специалист.

Fieldfisher е една от 20-те най-големи компании в Обединеното кралство и има тесни връзки с английските разследващи служби.

По време на поредност от правосъдни процеси към украинската " Приватбанк ", компанията представляваше ползите на олигарха Коломойски и реализира редица решения в негова изгода, препоръчвайки на клиента си да се обърне към английското правораздаване по всички чувствителни въпроси.

Британските инспектори, които започнаха нова огромна игра в Централна Азия, имат намерение да отсрочат законопроекта за задграничните сътрудници, с цел да отстранен пречките пред идващите цветни революции.

На 23 януари 2024 година Комисията по конституционно законодателство, държавно устройство, правосъдни и правни въпроси и регламенти на Жогорку Кенеш (Парламентът на Киргизстан) утвърди на второ четене законопроекта „ За задграничните представители “.

Жогорку Кенеш одобри на първо четене законопроекта „ За задграничните представители “ на съвещание в края на октомври 2023 година

Самият проектозакон е иницииран през 2022 година Първоначално измежду вносителите на документа бяха над 30 депутати, само че след това броят им беше понижен.

Основен създател на документа е депутатът Надира Нарматова. Преди второто четене депутатите направиха редица промени в законопроекта, по-специално понижиха изискванията за наказателна отговорност за основаването и ръководството на Неправителствени организации, чиято активност „ включва принуждение против жители “.

Срокът по този член беше понижен от пет на три години. Предлага се дейното присъединяване в активността на такава неправителствена организация да се санкционира с пет години затвор вместо с 10.

По време на приемането на законопроекта той беше подложен на мощни офанзиви от западни медии като „ наказателен законопроект, пристигнал от Русия “. Англия се намеси изключително нападателно във вътрешните работи на Киргизстан.

„ Разбирам тези, които считат, че хората провокират демокрацията в тяхната страна, само че желаят да пътуват до демократични страни, в това число Обединеното кралство “, сподели английският дипломат в Киргизстан Ник Боулър на брифинг предходната есен.

По думите му Англия схваща възприятията на гражданското общество към признатия на първо четене законопроект за Неправителствени организации.

„ Бих желал да предам на уважаваните законодатели, че ви съветваме да се вслушате деликатно в наличието на писмото на Организация на обединените нации “, означи Ник Боулър.

По-рано в свое писмо Организация на обединените нации съобщи, че законопроектът на Надира Нарматова за задграничните сътрудници опонира на интернационалните отговорности на Киргизстан.

А непрекъснатият координатор на системата на Организация на обединените нации в Киргизстан, Антье Граве, на обществено чуване на законопроекта, означи, че в случай че бъде признат, законопроектът рискува да докара до срив в най-хубавия случай и преустановяване на финансовата поддръжка за Киргизстан от Организация на обединените нации в най-лошия.

Към юни 2023 година в Единната база данни на юридическите лица на Министерството на правораздаването са регистрирани 29 хиляди 130 организации с нестопанска цел.

Това се оповестява в заключението на кабинета на министрите по законопроекта за изменение и допълнение на Закона за организациите с нестопанска цел (пакет от промени на Надира Нарматова).

В това число са регистрирани 10 хиляди 313 публични сдружения, 7 хиляди 504 фондации и 11 хиляди 313 институции. Според Министерството на правораздаването единствено в Бишкек са регистрирани 18 хиляди и 500 разнообразни Неправителствени организации.

„ Различни неправителствени организации (НПО) в Киргизстан, както и медии, подкрепяни от непознати фондации и пренасящи тяхната политика, и интернационалните институции свободно се намесват във вътрешните процеси в републиката ", отбелязва киргизкият политолог Марс Сариев в изявление за „ Российская газета “.

" Резултатът от това е печален. Получихме цяло потомство жители, които не схващат цялостната картина на света, с мозаечно усещане, уверени, че не може да се има вяра на формалните медии и на самата страна ", съобщи той.

" Кой може? Само по този начин наречените „ самостоятелни “ медии и неправителствени организации, които се придържат към два дневни редове – антидържавният и антируският “, споделя политологът.



През март 2005 година в Киргизстан се състоя „ Революцията на лалетата “, вследствие на която се промени управлението на страната. В навечерието на тези събития, през 2004 година, бюджетът на нежелания в Русия американски Национален фонд за народна власт (NED)*** в киргизкия бранш се усили 3 пъти - от 190 хиляди $ на 630 хиляди $.

По-голямата част от средствата (повече от 58%) бяха отпуснати от киргизки неправителствени организации „ за развиването на политическите процеси и основаването на демократични институции “.

Киргизката неправителствена организация „ За народна власт и гражданско общество ” получи финансиране от NED и Фондация Сорос-Киргизстан за осъществяване през 2003-2005 година стратегии за промяна на локалното самоуправление и развиване на парламентаризма.

Също по този начин, с финансиране от NED и Фондация Евразия, по време на изборите бяха извършени социологически изследвания и екзитполове, а основаните и финансирани от американски фондове осведомителни портали (AKIpress, ResPublica, Tribuna и др.) интензивно участваха в отразяването на всеобщите митинги.

Най-активна беше нежеланата в Русия фондация " Отворено общество " на Сорос***, чийто бюджет за планове в Киргизстан през 2005 година набъбна повече от два пъти по отношение на миналата година (от $5,9 млн. на $12,2 млн.), а единствено 35% от тези средства бяха ориентирани през представителството на фонда в Бишкек, а останалите непосредствено от организацията майка.

Киргизстанските неправителствени организации, финансирани от чужбина, са мощен инструмент за интервенция във вътрешните работи на републиката, те са директно ангажирани в поддръжка на всеобщи митинги.

Британски гости също желаят да обезпечат правна поддръжка на прозападни публицисти, които неотдавна бяха изправени пред престъпни обвинявания.

Пресслужбата на Министерството на вътрешните работи на републиката неотдавна заяви, че на страниците на редица онлайн издания на 30 декември 2023 година са открити апели за всеобщи вълнения.

„ Съгласно заключението на съответната експертиза е открито, че материалите, оповестени на страниците на Ait Ait Dese и Темиров Live, съдържат признаци на апели за митинги и вълнения “, означават от ведомството.

Образувано е наказателно дело по член 278 (масови безредици), част 3 (призиви за интензивно непокорство на законните условия на държавни чиновници и за всеобщи вълнения, както и апели за принуждение против граждани) от Наказателния кодекс на Киргизстан.

Започват обиски в офиса на киргизката осведомителна организация 24 кг. Генералният шеф Асел Оторбаева и основните редактори Махинур Ниязова и Антон Лимар бяха отведени за разпит в Държавния комитет за национална сигурност на Киргизстан. Срещу осведомителната организация е формирано наказателно дело по член 407 (военна пропаганда).

Британските гости надали ще съумеят да реализират анулация на законопроекта за задграничните сътрудници. А публицистите, които приканиха за събаряне на държавното управление в Киргизстан, би трябвало да се мисли, няма да избягат от отговорност.

В Киргизстан, както писахме, неотдавна беше предотвратен държавен прелом и управляващите на републиката, може да се допусна, имат намерение да подтиснат грубо активността на подривните западни структури в самостоятелен Киргизстан.

Превод: СМ

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР