В Кърджали и тази година хвърлянето на кръста е на

...
В Кърджали и тази година хвърлянето на кръста е на
Коментари Харесай

С балон хвърлиха кръста в Кърджали

В Кърджали и тази година хвърлянето на кръста е на две места, заяви БНР. Навръх празника там имаше и публичен скандал сред кмета Хасан Азис от Движение за права и свободи и регионалния шеф от ГЕРБ Никола Чанев .

Пловдивският митрополит Николай отслужи празнично свещенодействие в средновековния манастир " Свети Йоан Предтеча " в съслужие с всички енорийски свещеници. Имаше водосвет на бойните флагове на 68-ма бригада " Специални сили ".

Кръстът беше хвърлен във водите на река Арда. Там 16-годишният Станимир Димов хвана светинята и я подвигна високо над Водното огледало.

След това в особено затоплен басейн скочиха над 20 деца, с цел да извадят за първи път кръста.

 Снимка 332505
Източник:

Мнозина чакаха на брега на Водното огледало, още веднъж на река Арда, да има втората гала по хвърлянето на кръста - с въздушен балон. Това бе планувано да направи енорийският духовник - отец Петър Герена , който по традиция води тази гала. Присъствието на пловдивския митрополит Николай попречва енорийския духовник да пристигна на второто шествие в Кърджали. За пръв път на шествието нямаше духовник .

Заради това, кметът Хасан Азис съобщи, че това е политическо съревнование и интервенция в чисто религиозни ритуали .
Областния шеф на Кърджали Никола Чанев му отговори, че не е редно един кмет да се меси в религиозните каузи .

 ЮНЕСКО следи леденото хоро в Калофер
ЮНЕСКО следи леденото хоро в Калофер

Най-младият участник в леденото хоро беше едвам на няколко месеца

За пръв път комитет от ЮНЕСКО следи обичайното мъжко хоро в Калофер . Ритуалът кандидатства за включване в листата с нематериалните благосъстояния на ЮНЕСКО. Над 6000 души участваха в празника.

Кръстът в Калофер извади 11-годишният Драгомир. Момчето влиза в ледените води на Тунджа за повторно.

 20-годишен извади кръста в София, подарява премията за деца, заболели от рак Обновена
20-годишен извади кръста в София, подарява премията за деца, заболели от рак

Над 100 смелчаци във Варна търсиха кръста в Черно море

В Бургас четирима от 56-те смелчаци, скочили да заловен Богоявлениския кръст, са американски военнослужещи . В морския град 20-годишният Радул Димитров извади кръста от водите на Черно море.

Нов Богоявленски кръст подариха на кюстендилското село Соволяно за днешния Йордановден, заяви кметът Пламен Илиеви, представен от БНР. След като мине ритуалът с хвърлянето на кръста във водите на река Бистрица, християнският знак ще бъде донесен до всяка къща в селото за поръсване за здраве от отец Васил.

Преди години на Йордановден се изгубил кръстът от локалния храм " Свети Теодор Тирон ", строен през 1834 година. За това дни преди Йордановден от са изпратили за Соволяно нов Богоявленски кръст от облагороден метал. Оказва се, че бащата на притежателя на леярната е от Соволяно, разясни кметът Пламен Илиев.

 Снимка 332513
Източник:

В Ямбол на Богоявленския водосвет в Ямбол демонстрираха и представителни елементи от 42-ри механизиран батальон и 20-и самоходен артилерийски дивизион от състава на Втора механизирана бригада .

На площада бяха и военнослужещи от авиобаза " Безмер " . След водосвета на знамената, пред храм " Свети Николай Чудотворец " ритуалът продължи с Литийно шествие до моста на река Тунджа до градския парк в Ямбол, където обичайно се прави ритуала по изваждането на кръста.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР