В изявление до Сейма президентът Егилс Левитс по-рано заяви, че

...
В изявление до Сейма президентът Егилс Левитс по-рано заяви, че
Коментари Харесай

Латвия иска да се откъсне от руската патриаршия frognews.bg

В изказване до Сейма президентът Егилс Левитс по-рано съобщи, че съществува риск управлението на Руската православна черква да може едностранно да отстрани цялостната самостоятелност на Латвийската православна черква и де факто да промени нейния каноничен статут. В момента латвийската православна черква работи под московската патриаршия, която от своя страна поддържа режима на Русия и военните дейности на страната против Украйна. Новият законопроект има за цел да отстрани това влияние.

 

" С тези промени на закона, които в този момент са импортирани в Саейма, латвийската страна ще признае, че латвийската православна черква е изцяло самостоятелна и автокефална и не зависи от никоя друга черква отвън Латвия. Когато законът влезе в действие, всяко въздействие или власт на Московския патриарх върху нашата Православна черква ще бъдат отстранени “, сподели Левитс.

 

Според Латвийската православна черква обстановката ще бъде коментирана едвам след приемането на закона. Не е ясно доколко църквата е взела участие в правенето на законопроекта. Президентът Левитс сподели, че църквата е била осведомена.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР