В извънредно заседание на 3-ти декември, вторник, Народното събрание ще

...
В извънредно заседание на 3-ти декември, вторник, Народното събрание ще
Коментари Харесай

Бюджет 2020 влиза в зала за второ четене на 3.12

В изключително съвещание на 3-ти декември, вторник, Народното събрание ще прегледа на второ четене бюджетите на Държавното публично обезпечаване и на Националната здравноосигурителна каса за следващата година. Депутатите гласоподаваха да дебатират от 11:00 до 20:00 часа.

Снощи бюджетната комисия на Народното събрание утвърди на второ четене държавната финансова рамка за идната година. В държавният бюджет за 2020 година се залагат повече пари за обучение, опазване на здравето, защита и обществени действия.

Размерът на заплащанията за втората година от майчинството и за подпомагането на деца от небогати фамилии се резервира на тазгодишните равнища.

От следващата година минималната работна заплата ще бъде 610 лв., само че това няма да бъде осигурителната ставка за земеделските производители, макар предложенията на ръководещите. Минималният застрахователен предел на земеделските производители и на тютюнопроизводителите се усилва с 20 лв.. Това значи, че от следващата година те ще се обезпечават най-малко на 420 лв., реши на второ четене бюджетната комисия в Народното събрание.

Също по този начин Комисията по бюджет и финанси утвърди от 1 юли следващата година минималната пенсия да бъде 250 лв. месечно, макар че това нарушава правилото на осигурителната система, съобщи Менда Стоянова от ГЕРБ.

“Животът е по-многолик по принцип и съобразявайки се с това, че равнищата на минималната пенсия са в действителност извънредно ниски, ние се съгласихме да нарушим този принцип и да подкрепим едно предложение за минимална пенсия от 250 лева “, означи Стоянова.

Парламентарната бюджетна комисия даде едномесечен период от обнародването на новия бюджет на Държавното публично обезпечаване да бъде решено каква част от отсъствието по болест да заплаща работодателят.

Парламентарната бюджетна комисия реши изненадващо, че от следващата година ще се организира видеонаблюдение във всички данъчни хранилища, а освен за операторите на петролни артикули.

Ресорната парламентарна комисия също по този начин реши, че местата за краткосрочно настаняване ще подлежат на регистрация, а не на категоризация. Достъпът до онлайн платформите може да стеснен при тежко нарушаване от 14 до 30 дни.

Редица други ремонти бяха импортирани сред двете четения на бюджетите на НЗОК и ДОО, както и на Държавния бюджет.

Бюджетната комисия одобри промени в метода на възнаграждение на онкохематологични лекувания на пациенти, които навършват пълноправие в хода на лечението.

Председателят на комисията Менда Стоянова аргументира решението: “Когато тези деца по средата на своето лекуване навършат 18 години, по закон би трябвало да излязат от там, където се лекуват – детската онкохематология и да отидат при възрастните. Това би нарушило хода на лекуването. Затова предлагаме текстът, който лекуването на онкологични и онкохематологични болести, почнало преди навършване на 18 години, да продължи и да се заплаща и след навършването на тази възраст до привършване на лекуване “.

Сред най-спорните ремонти сред двете четения на бюджетните закони за следващата година е категоризацията на местата за настаняване, резервирани посредством онлайн платформи като Airbnb и Booking. След острата реакция на обществото през вчерашния ден вносителите - Менда Стоянова от ГЕРБ и Валери Симеонов от Обединените патриоти, оповестиха, че са съгласни на публично разискване на тематиката за облагането на краткосрочно отдаваните чартърен парцели, употребявани главно за туристически обекти.

Друг подобен миг остават болничните, откакто Коалиционният съвет предложи първият ден да бъде за сметка на служащия, само че по гледище на премиера Бойко Борисов сходен вид по този начин и не беше завършен като законодателен текст. Въпреки това казусът остава, а през вчерашния ден имаше и митинг на КТ "Подкрепа " по тематиката.

Спорният въпрос с изплащането на болничните няма да бъде решен до края на годината. Това пък съобщи министърът на труда и обществената политика Бисер Петков.

Министър Петков счита за нереалистично това да стане по-рано, с цел да има от 1 януари нова уредба по въпроса: "Срокът, който е даден, отива в идната година. От тази позиция времето е прекомерно малко, с цел да се откри работещо решение до завършек на годината “.

По традиция Българска социалистическа партия внесоха различен бюджет и за следващ път предложиха прогресивно подоходно облагане - концепция, която ръководещите отхвърлят най-малко до края на мандата си.

Иначе финансовата рамка за следващата година е изчислена при растеж на стопанската система от 3,3 на 100. За първи път от 11 години насам бюджетът ще бъде уравновесен, в случай че депутатите одобрят оферти от държавното управление вид.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР