В извънреден брой 8 на Държавен вестник от дата 25.01.2023

...
В извънреден брой 8 на Държавен вестник от дата 25.01.2023
Коментари Харесай

Промените в имотния регистър вече са в сила

В ексклузивен брой 8 на Държавен вестник от дата 25.01.2023 година бяха обнародвани промени в Закона за кадастъра и имотния указател („ Закона/ът “), с които стартира реализирането на дълго чаканата законодателна промяна в системата на вписванията – прекосяване от лична към действителна система на регистриране посредством основаването на електронна база данни в имотния указател към Агенцията по вписванията. Правният екип на Колиърс Интернешънъл показва по-долу резюме на последните промени на Закона.*, съобщи Морето.нет.

Създаване на имотни партиди по съответен парцел (реална система на вписване)

С влизане в действие на последните промени в Закона стартира реализирането на дълго чаканата промяна в системата на вписвания в България, като се основава заможен указател (база данни) за всеки съответен неподвижен парцел.

Досега вписванията се осъществяваха за съответно физическо или юридическо лице, за което се откриваше поименна партида. В партидата се нанасяха данни за осъществените от лицето прехвърлителни покупко-продажби или вписани искови молби, възбрани и други Вписаната информация обаче не постоянно беше налична на база търсене за съответен парцел. В резултат на признатите промени ще бъде обезпечена опция да се вършат информации по парцел, а освен по физическо или юридическо лице. По този метод на жителите и бизнеса се подсигурява по-пълен и улеснен достъп до наличната информация за вещните права върху недвижимите парцели (напр. титуляр, настоящ статус, история и др.).

Дигитализация на имотния указател

С последните промени в Закона се планува обвързване за Агенцията по вписванията да сътвори и поддържа обща електронна база данни, съдържаща електронните партиди на недвижимите парцели и електронни партидни каузи на вписаните актове с приложените към тях документи.

Информацията за недвижимите парцели ще се съхранява на книжен притежател и в електронна форма, като при противоречие сред двата записа деяние поражда този, който е воден на хартия. Целта на смяната е да бъде основана опция за несъмнено предпазване на данните за недвижимите парцели, цялостен електронен продан на осведомителни документи и елементарен достъп до услуги за жителите и бизнеса.

Законът планува разпорежданията на съдията по вписванията също да могат да се правят по електронен път с дипломиран електронен автограф, а вписването в партидата ще се удостоверява и с дипломиран електронен времеви щемпел по смисъла на Регламент (ЕС) № 910/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 23 юли 2014 година Последните две промени влизат в действие две години след влизането в действие на актуалните промени в Закона, т.е. през 2025 година

Срок за имплементиране на измененията

Съгласно Закона Агенцията по вписванията следва да цифровизира наличния книжен списък в службите по вписванията в период до 30 юни 2026 година Дигитализацията на съществуващите документи на хартия е причина за оформянето на имотните партиди по съответните парцели.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР