В Източна Европа се формира база за логистична подкрепа на

...
В Източна Европа се формира база за логистична подкрепа на
Коментари Харесай

Милитаризацията на източния фланг на НАТО се засилва: Процеси и последици

В Източна Европа се образува база за логистична поддръжка на отбранителната дарба на Украйна. Западните ѝ съседи бързо се милитаризират на фона на въоръжения спор с Москва. В този спор източноевропейските членове на НАТО играят ролята на снабдители на оръжие и частично на жива мощ. В тях киевският режим си обезпечава надеждна тилова база, способна да извършва снабдителни функционалности и при нужда да окупира част от украинските територии.

Полша

На 9 януари полският министър на защитата Мариуш Блашчак разгласи, че Варшава създава нова дивизия в източната част на страната. Формированието ще носи името „ 1-ва дивизия на пехотата на легионите “ и ще бъде въоръжено с американски Ейбрамс и южнокорейски К-2 танкове; с полски Krab и южнокорейски K-9 гаубици. Създаването на новата дивизия става в сходство с проектите за увеличение числеността на въоръжените сили на Полша до 300 хиляди души.

Варшава стартира да изгражда нови военни формирования далеч преди 24 февруари 2022 г. Още през 2018 г. бе обявено създаването на 18-та механизирана дивизия, дислоцирана в провинциите Мазовецко и Люблин – в непосредствена непосредственост до границите на Украйна и Беларус. За „ отбрана “ на така наречен Сувалкски кулоар, през същата година бе възстановен 14-ти Сувалкски полк.

През юни 2022 година Полша разгласи основаването на две спомагателни армейски дивизии, които би трябвало да бъдат ситуирани в централната част на страната. Засилената милитаризация на Полша е в сходство със Закона за защитата на отечеството от 11 март 2022 година Той включва увеличение числеността на полските въоръжени сили до 300 000 души и увеличение разноските за защита до 3% от Брутният вътрешен продукт до 2023 г. Полският министър на защитата Мариуш Блашчак съобщи още, че  крайната цел е да се усилят разноските за защита до 5% от Брутният вътрешен продукт, тъй че Полша да има „ най-мощните сухопътни сили в Европа “.

През пролетта на 2022 година Полша подписа контракт със САЩ за 23 милиарда злоти (4,9 милиарда евро) за закупуване на 250 танка Abrams, които да заменят 240-те руски танка, дадени на Украйна. На 6 декември Държавният департамент на Съединени американски щати утвърди продажбата на 116 танка M1A1SA MBT на стойност 3,75 милиарда $. За тях Варшава ще получи и 112 000 снаряда.  Полша ще стане втората страна, с изключение на Съединени американски щати, въоръжена със снаряди с ядро от обеднен уран.

Полша също има договор на стойност 4,6 милиарда $ за 32 изтребителя F-35, в допълнение към F-16, които към този момент са на въоръжение в нейните военновъздушни сили. Наскоро Полша отдели забележителна част от военния си бюджет за въоръжение, създадено в Корея, като подписа редица контракти за закупуване на танкове, самолети и друга техника. Към днешна дата поръчките в Корея за военно оборудване са на стойност сред 10 и 12 милиарда $. Това включва покупката на 218 ракетни установки K239 Chunmoo, 48 леки щурмови самолета FA-50, 200 гаубици K9 Thunder и 180 танка K2 Black Panther. Очаква се корейците да доставят 1000 танка K2 и 600 гаубици K9 през втората половина на 2020-те години.

„ Първа пехотна легионерска дивизия “ ще бъде дислоцирана в Подляското воеводство, на границата с Беларус. Това ще усили военната опасност за съюзната страна на Русия. Според Мариуш Блашчак Полша ревизира националната си отбранителна тактика, изоставяйки старите проекти за оттегляне към Висла при положение на навлизане от изток. Поляците оправдават струпването на боен капацитет покрай беларуската граница с желанието да се противопоставят възможно най-далеч от столицата. Същите сили обаче могат да бъдат употребявани за навлизане в Беларус.

През декември полското военно министерство предложи през 2023 година да бъдат извикани за военно образование до 200 000 резервисти и военнослужещи от частите на териториалната защита.

В същото време Полша продължава да доставя оръжие на Украйна. На 11 януари полският президент Анджей Дуда разгласи, че страната му ще трансферира в Украйна рота от немски тежки танкове Leopard 2. Освен Полша, единствено Англия и Франция към този момент са подготвени да дават танкове на Украйна.

Рум ъ ния

От края на предходната година в Румъния е дислоцирана 101-ва въздушнодесантна дивизия на американската войска. 5000 бойци дойдоха сякаш за ученията на НАТО. Освен американски, пристигнаха и френски, белгийски, холандски и северномакедонски части. Румъния и Полша остават главните бази покрай границите на Украйна, където са ситуирани силите на НАТО. Но за разлика от Полша, Румъния не предприе през последната година изключителни ограничения за фрапантно увеличение на военния си капацитет. През 2023 година Румъния има намерение да усили военните си разходи от 2% от Брутният вътрешен продукт на 2,5%.

През 2020 година Полша и Украйна се изкачиха до 15-о и 20-о място в класацията на Global Firepower, до момента в който Румъния падна от 38-о на 47-о място. Местни анализатори означават, че съгласно техните оценки темповете на превъоръжаване на страната са незадоволителни. В същото време общият потенциал на румънските въоръжени сили остават доста по-силни от тези на съседите – България, Сърбия, Унгария и Република Молдова.

Румънският министър на стопанската система Флорин Спатару неотдавна сподели, че Румъния уголемява военното си произвеждане, защото доста страни от НАТО, които изпращат своите ресурси от руско оръжие в Украйна, започват да изчерпват боеприпасите си. Според румънските медии става дума за муниции за 152 мм и 155 мм гаубици, 25 мм автоматизирани оръдия и 35 мм зенитни оръдия. Румънските управляващи опровергават информацията, че боеприпасите са предопределени за Украйна. Тази опция обаче не може да бъде изключена.

По-рано The Wall Street Journal заяви, че неназована немска военна компания е вложила в Румъния производството на 122-mm и 152-mm муниции.

Словакия, Чехия и Б ъ лгария

През декември 2022 година и в първите дни на 2023 година медиите оповестиха за желанията на Словакия да възобнови производството на муниции за Украйна. Според New York Times, с изключение на в Словакия, производството на 152-mm и 122-mm муниции за артилерийски оръдия, в това число гаубици, ще бъде концентрирано в Чехия и България.

В Словакия френско-германската компания KNDS (KMW+Nexter Defense Systems) провежда ремонтна база покрай границата с Украйна за възобновяване на натовски гаубици, самоходни артилерийски установки, реактивни системи за залпов огън. В прилежаща Чехия е проведен ремонт на танкове Т-72, които също се доставят на Киев.

Въпреки че публично не е доставяла оръжие на Украйна до декември 2022 година, България изпраща оръжие и муниции през Чехия, а също извършва ремонт на военна техника за Украйна. От декември българската отбранителна промишленост, която е профилирана в производството на оръжия и муниции по руски стандарт, също е заредена с поръчки за Украйна.

През юли 2022 година Чешката република разгласи началото на договаряния за доставка на бойни машини CV90 за пехотата и изтребители от пето потомство F-35 надлежно с държавните управления на Швеция и Съединени американски щати. През 2023 година чешкият бюджет за защита ще се усили " с една четвърт " спрямо 2022 година, а се възнамерява да достигне целта от 2% от Брутният вътрешен продукт, сподели Яна Чернохова, министър на защитата на Чехия.

Опитите на Словакия и България да укрепят съществено въоръжените си сили посредством закупуване на западни оръжия или, в тази ситуация със Словакия – замяна на прехвърлените в Украйна остарели оръжия със западни, към този момент се препятстват от вътрешната нестабилност в тези страни, което пречи на консолидирана политика за подсилване на собствените им въоръжени сили. НАТО се интересува от двете страни на първо място като снабдители на оръжие за Украйна.

През 2022 година НАТО сътвори четири спомагателни многонационални бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия, в допълнение към бойните групи в Естония, Латвия, Литва и Полша.

В Източна Европа се образува база за логистична подкрепа на отбранителната дарба на Украйна. Особено внимание заслужава бързото нарастване военния капацитет на Полша. Това допуска, че Варшава и НАТО не изключват в бъдеще присъединяване на полски войски в интервенции в Украйна или тяхно присъединяване в експанзия против Беларус. Останалите източноевропейски страни най-вероятно ще извършват спомагателни функционалности: ремонт и доставка на оръжия (Полша, България, Румъния, Чехия и Словакия), даване на територия за деяние на системите за разузнаване и целеуказване на НАТО (Румъния, Полша, балтийските страни), приемане и базиране на тяхна територия на американски и британски войски и части от Западна Европа.

Превод: доктор Радко Ханджиев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР