В Израел вчера се проведоха парламентарни избори - четвъртите от

...
В Израел вчера се проведоха парламентарни избори - четвъртите от
Коментари Харесай

Ликуд остава най-голямата политическа сила в Израел, проблемът - коалицията

В Израел през вчерашния ден се организираха парламентарни избори - четвъртите от 2019 година до момента. Премиерът Бенямин Нетаняху разчита, че ще може да продължи 12-годишното си ръководство, за което обаче са нужни 61 мандата в 120-местния Ксенет.

Според първите данни от екзит пол, оповестени след затварянето на изборните секции довечера, партията „ Ликуд “ на Нетаняху остава най-голяма политическа мощ и води, като получава 31-33 мандата в Кнесета, а втора с 16-18 мандата е центристката партия " Йеш Атид " ( " Има бъдеще " ) на някогашния финансов министър Яир Лапид.

На трето място е ултрарелигиозната партия Шас с девет мандата.

Според резултатите от изборите водачът на спечелилата партия би трябвало да се опита да образува коалиция и да събере болшинството, за което ще се нуждае от поддръжката на най-малко 61 от 120 депутати.

За да влязат в Кнесета, партиите би трябвало да завоюват най-малко четири мандата.

Според екзитполовете блокът на партиите, които се опълчват на Нетаняху, ще има 59 места в Народното събрание, до момента в който блокът, който желае да резервира дългогодишния министър председател на поста му, ще има 53 - 54 мандата.

Това значи, че Нетаняху би могъл да има болшинство, в случай че подкрепящата заселниците партия " Ямина ", водена от Нафтали Бенет, която със 7 - 8 мандата се обрисува като балансьор сред двата блока, се съгласи да се причисли към коалиция на досегашния министър председател.

Фаворит при предходните три вота бе някогашният шеф на генералния щаб Бени Ганц, само че неговата известност се срина, откакто преди година реши да се коалира с Нетаняху макар обвиняванията в корупция против премиера.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР