В Израел наказанията за физическо и виртуално изнасилване са приравнени.

...
В Израел наказанията за физическо и виртуално изнасилване са приравнени.
Коментари Харесай

В Израел – 16 години затвор за виртуално изнасилване

В Израел наказванията за физическо и виртуално обезчестяване са приравнени. Те са 16 години ефикасен затвор, а при съществуване на тежки събитие – 20 години. Това заяви специалистът по национална сигурност в Израел Владимир Бронфенбренер, основател на програмата „ Киберзащитници ” в България, по време на интернационалния конгрес „ Заедно в битката срещукибертормоза на деца ”. Той бе проведен от Черноморската академия за сигурност, стратегия „ Киберзащитници ” и „ Стандарт ”. Патрон на самодейността е вицепрезидентът Илияна Йотова.

Ние работим въобще да не се позволява пострадване на деца. Затова за нас предварителната защита е извънредно значима. Много по-лесно е да се научат децата да се пазят, в сравнение с да се хващат всички причинители, сподели Владимир Бронфенбренер.
-->
Кибертормозът има две категории – психическият тормоз и прерастването му във физически. Когато тормозът стане физически, постоянно става въпрос за педофили. Това е кибертероризъм. Тези хора би трябвало да бъдат наричани кибертетористи, безапелационен бе Бронфенбренер.

4 категории кибернасилници уточни Бронфенбренер. Първата са пасивните потребителите, които влизат в уеб сайтове със полов темперамент, в които има видеа с деца. Втората категория са хората, които влизат и в другарство с децата. Третата – са насилниците, които изискват продан на фотографии и видеа. А четвъртата са дейните педофили, които правят виртуално или действително обезчестяване. Всеки, който се намира в първата група, цели да попадне в четвъртата, безапелационен бе израелският специалист.

Наказанията би трябвало да бъдат сурови, освен тъй като закононарушенията са жестоки, само че и тъй като когато хванем някого, се оказва, че той има най-малко 200 потвърдени действия, съобщи Бронфенбренер. Практиката демонстрира, че когато кибернасилниците се върнат на независимост, стартират още веднъж да се занимават със същото. Тези хора би трябвало да бъдат изолирани от обществото, акцентира специалистът. И уточни повода: Децата, подложени на подобен вид тормоз, не се връщат към естествения живот.

Бронфенбренер описа, че е почнал програмата „ Киберзащитници ” през 2019. В началото се казвала „ Кибермагьосници ”, само че поради тревожните данни за кибертормоза на деца, е била преименувана. „ Стандарт ” е медиен сътрудник на самодейността от 2021 г.  Всяка седмица във вестник „ Стандарт ” и в Агенция „ Стандарт ” се разгласяват картинки с текст, които демонстрират заплахите, дебнещи децата в нета, и им дават скъпи препоръки.

Картинките са част и от специализират уебсайт. Ако на всеки учебен уебсайт има икона към профилираната страница „ Киберзащитници ”, децата и родителите ще могат да гледат картинките. Това е част от предварителната защита. Първото учебно заведение в България, което е качило програмата на уеб страницата си е 2-ро СОУ в София с шеф някогашният ръководител на Агенцията за протекция на детето доктор Елеонора Лилова. 10 учебни заведения имат програмата на уеб страницата си, 6-7 от тях са във Варна.

Ако включим всички учебни заведения, единствено за година от 3 до 7 % по-малко деца ще бъдат засегнати, безапелационен бе Бронфенбренер. Сайтът е безвъзмезден. Не коства нищо. За 72 часа всички учебни заведения могат да имат този уебсайт. Така всяка година 20-30 000 деца ще са предпазени.

Бронфенбренер особено благодари на „ Стандарт ”, тъй като през медията ни 20 000 деца по-малко са били засегнати.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР