В Изпълнителната агенция по околна среда към МОСВ е изготвено

...
В Изпълнителната агенция по околна среда към МОСВ е изготвено
Коментари Харесай

МОСВ възложи оценка на екологичните въздействия в района на „Яйлата“


В Изпълнителната организация по околна среда към Министерство на околната среда и водите е направено Техническо задание за разбор и оценка на въздействието върху акваторията на Черно море в региона на Защитена околност „ Яйлата “, в резултат на авариралия транспортен съд „ Вера Су “.

Целта е да се дефинира степента на влияние върху морската среда и нейните жители и идентифициране на възможни екологични опасности.

Министърът на околната среда и водите Асен Личев изпрати заданието с писмо до изпълнителния шеф на ИА „ Морска администрация “, с цел да бъде предоставено за осъществяване на Института по океанология към Българска академия на науките, според заповед на министър-председателя за осъществяване на дилемите на координационната група за обстановката в местността „ Яйлата “.

В Техническото задание са избрани действия за разбор на предстоящите въздействия върху морските организми и върху екологичното положение на морските води и за оценка на вероятни вреди върху морската флора и фауна, морските хабитати и крайбрежните морски води, осведомиха от Министерство на околната среда и водите.

На Института по океанология е предоставено също въз основа на анализите и оценките да се създадат заключения има ли и в каква степен увреждане на типове и естествени местообитания и нанесени ли са и в каква степен екологични вреди.

В знак на добросъседско отношение и предварителна защита на вероятен риск, министър Асен Личев изпрати и писма до министрите на околната среда на Румъния и Турция, предоставяйки информация за настоящата обстановка със заседналия наоколо до Камен бряг транспортен съд.

В писмата се отбелязва, че екипите за наблюдаване на Министерство на околната среда и водите са на място от първия ден на случая, правят регулярен мониторинг на водите, предписват инструкции на способените управляващи за попречване на замърсяване на морската среда, като взетите проби до момента не демонстрират опция за трансгранично замърсяване.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР