В изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията държавният глава Румен

...
В изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията държавният глава Румен
Коментари Харесай

Радев определи Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател


В осъществяване на чл.99, ал.5 от Конституцията президентът Румен Радев дефинира ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев за претендент за длъжностен министър-председател.

Това оповестиха от президентството. 

На 30 март от 14.00 часа президентът ще одобри претендента за длъжностен министър-председател в президентската институция, с цел да му разпореди да предложи състав на служебно държавно управление.
 Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни министър председатели
Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни министър председатели

" Аз имам един представител и това е Христо Иванов "

Така както бяха направени измененията в Конституцията, всевъзможни подводни камъни могат да се появяват в процеса по назначение на служебно държавно управление. Ще направя всичко допустимо да извърша условията на Конституцията, без значение какъв брой неприятни са измененията. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти по отношение на консултациите, които прави с вероятните претенденти за служебни министър председател по " домовата книга ".

Радев изясни, че вариантите за длъжностен министър-председател са стеснени, защото има редица проблеми във връзка с съгласуемост, само че постоянно, когато един избор е лимитиран, не може да докара до най-хубавия резултат.

Припомняме, че през вчерашния ден сутринта президентът връчи третия финален мандат за сформиране на държавно управление от 49-то Народно заседание, откакто договарянията за ротация сред ГЕРБ и ПП/ДБ се провалиха. Изборът на Радев падна върху " ИТН ", най-малката парламентарна група, която задържа досието с мандата единствено секунди.

Така се стигна до предварителни парламентарни избори и избор за пети следващ път за последните две години. Ситуацията обаче е неповторима, защото за първи път ще се приложи избор на длъжностен кабинет , признати през декември 2023 година В тази си пълномощия президентът е стеснен до лист от вероятни номинации за длъжностен министър председател, който от своя страна предлага държавно управление. " Домовата книга ", както назова лимитираните си пълномощия президентът Радев, включва ръководителя на Народното събрание, и неговите заместници, както и омбудсманът и заместник-омбудсманите.
 Румен Радев форсира служебния кабинет
Румен Радев форсира служебния кабинет

Започва среща незабавно след " обичайното кафе с партиите "

Вчера Румен Радев организира към този момент няколко срещи - с , ръководител на Народно събрание, с Димитър Радев от Българска народна банка и Димитър Главчев от Сметната палата.

По неотложност депутатите в петък се заеха да трансформират законите, тъй че Правна комисия незабавно се събра, с цел да ремонтира законовите разпореждания по този начин, че да отвърже ръцете на лицата от домовата книга на Румен Радев да могат да са служебни министър председатели.

Става въпрос за промени в да шефа и подуправителите на Българска народна банка да заемат позицията на длъжностен министър-председател.

Същото се отнася и за Закона за Сметната палата и Закона за омбудсмана , където тази опция бе позволена с преходни и заключителни разпореждания.

" Пак ще кажат, че съм откраднала нещо, само че и аз желая да поздравя госпожа Сачева, тъй като преди малко те изгубиха ролята на комфортната съпротива в ръководство и ще би трябвало да станат виновни ръководещи ", по този начин Лена Бориславова, член на изпълнителния съвет на ПП-ДБ, разяснява избора за длъжностен министър председател в лицето на Димитър Главчев. Тя направи коментара в предаването " Панорама " по Българска национална телевизия. 
 Борисов спокоен: Мераклии за министър председатели постоянно ще се намерят
Борисов спокоен: Мераклии за министър председатели постоянно ще се намерят

Лидерът на ГЕРБ се възмути, че не го питат за какво в последните дни на кабинета се раздават централи

" Внушенията, че Димитър Главчев е претендент на ГЕРБ са безусловно нерелевантни, тъй като сега, в който той беше определен за ръководител на Сметната палата, той няма политически задължения ", съобщи Деница Сачева от ГЕРБ в " Панорама ". 

" ГЕРБ въпреки всичко ще има министър-председател, поздравления ", по този начин Кристиан Вигенин разяснява новината в предаването. 
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР