В изненадващ ход унгарският президент Каталин Новак отхвърли нов закон,

...
В изненадващ ход унгарският президент Каталин Новак отхвърли нов закон,
Коментари Харесай

Унгарският президент наложи вето на закон, ограничаващ правата на хомосексуалните

В неочакван ход унгарският президент Каталин Новак отхвърли нов закон, който лимитира правата на хомосексуалните и транссексуалните хора, заяви Българска телеграфна агенция.

Законовият текст планува жителите да могат анонимно да оповестяват за еднополови двойки, които отглеждат деца.

Спорният законопроект беше утвърден от Народното събрание по-рано този месец с гласовете на ръководещата партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан.

Освен текстове за отбрана на жителите, които желаят да оповестят за дефекти и нарушавания в работата на институциите и компаниите, законът съдържа и раздел, който разрешава на хората да изобличават съгражданите си по идеологически аргументи.

Това може да бъде направено да вземем за пример, в случай че някой оспорва обичайните функции на хората от двата пола и фамилните полезности, вписани в конституцията на страната, или правото на дете да има мъжка или женска еднаквост, в случай че тя не подхожда на пола при раждането му.

Това значи, че според този закон, за еднополовите двойки, които отглеждат деца, могат да се вършат анонимни доноси.

Според президента Новак обаче, законовият текст не дава отговор на директивите на Европейски Съюз, че хората в институциите и фирмите, които подават сигнали, би трябвало да бъдат предпазени. Това е изразено в нейно писмо до Народното събрание, за което беше обявено нощес.

За пръв път по време на ръководството на десния популист Орбан президентът се опълчва на закон, който е от огромно значение за него, отбелязва ДПА.

Новак, както и предшествениците й от 2010 година насам, също е член на ФИДЕС.

При ръководството на Орбан Народното събрание към този момент утвърди няколко закона, ограничаващи правата на хомосексуалните и транссексуалните хора. В корекция на конституцията да вземем за пример, в този момент е казано, че „ бащата е мъж, а майката е жена “.

Ветото на Новак значи, че в този момент Народното събрание би трябвало да разиска още веднъж закона. Но законодателният орган може отново да го утвърди, без да го трансформира, а президентът няма право на второ несъгласие. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР