В изминалата събота - 12 февруари, “Демократи за силна България”

...
В изминалата събота - 12 февруари, “Демократи за силна България”
Коментари Харесай

Цецка Бачкова за ФАКТИ: При едно общо събрание на всички членове на ДСБ, резултатът може би щеше да е различен

В миналата събота - 12 февруари, “Демократи за мощна България” организира Национална конференция, а в нейните рамки и избор на ръководител на партията.

Кандидатите за ръководител на ДСБ бяха двама - досегашният ръководител на партията ген. Атанас Атанасов и доктор Цецка Бачкова, заместник-председател на партията в последните 5 години. Въпреки мощните гласове за смяна в партията, делегатите на 17-тата Национална конференция преизбраха досегашния си ръководител ген. Атанасов. Освен нов ръководител, беше назначено и ново управление на партията.

За избора в ДСБ, за бъдещето на партията и дясното у нас, от ФАКТИ разговаряхме с Цецка Бачкова .

- Д-р Бачкова, няма по какъв начин да не стартираме с въпроса: оставате ли в ДСБ?

- Оставам сигурно в партията. Въпреки че не бях поканена да вземам участие интензивно в мандата на идващото Национално управление, както и в него не беше включен никой по-изявен представител на тези 40% от делегатите, които застанаха зад препоръчаната от мен стратегия, ние ще продължим да отстояваме идеите, за които сме работили. Доколко ще можем да го вършим интензивно в ДСБ, зависи от новото управление.

За страдание първите сигнали, които чух публично от избрания отново ръководител на ДСБ, бяха, че той не вижда политически качества в мен. Това ме кара да мисля, че не вижда потребност от моята дейна работа. Аз съм човек, който е приключил политология в Германия, защитила съм докторантура по политически науки и икономическа политика и бях учудена да чуя тази оценка за политическия ми потенциал. След като това е мнението на новия-стар ръководител, решението е негово, ще се съобразя.

По идеите, които ДСБ отстояваме от доста години, ще продължа да работя и аз, и хората, които ме поддържаха и които имат потребност от смяна в ДСБ и смяна в страната.

Интересно е още, че в първото си изявление след избора ген. Атанасов споделя, че моето махане от листите на изборите на 14 ноември било поради това, че на предходните избори от второ място в листите изпадам на четвърто поради преференциален избор. Интересно е да се огледа и резултатът на ген. Атанасов, който на последните избори изпада от първо на шесто място, а на вторите - от първо на пето място, макар че е водач на партията и лидер на листата. Той доста понижава поддръжката за самия себе си. Тъжно ми е да слушам такива изсмукани от пръстите причини, тъй като не е редно първото изявление след избора да бъде знак за подигравка и манипулиране на данните.

- В подобен случай не е ли редно да се мисли за нова политическа дясна партия или смятате, че ДСБ въпреки всичко има бъдеще? В обществените мрежи бързо се популяризира мнението, че с този избор ДСБ се “самоуби”.

- Не съм човек, който ще тръгне да разцепва по този начин или другояче раздробеното и разцепено дясно пространство. Смятам, че в случай че в действителност има сила за нещо ново, то няма по какъв начин тази сила да остане разпиляна и да не се сплоти. На първо време считам да изчакам, да следя процесите. Разбира се, ще проследявам, ще изричам интензивно мнението си, само че не съм индивидът, който ще тръгне да разцепва “Демократи за мощна България”.

- По време на Националната конференция в събота чухме речи на обособени хора. В съзнанието ми се отдели една агресивност, неприязън към младежите в партията. Притеснява ли Ви тази линия на държание и говорене?

- Бяхме очевидци на извънредно непремерено изявление на господин Стоян Михалев. И в своето лично изявление споделих, че за всяка една партия, бъдещето са младежите. Най-важното е да подсигуряваме промяната на поколенията. Изказването на господин Михалев е доста обидно за младежката организация на ДСБ. Надявам се то да не ги демотивира изцяло. В целия предходен мандат доста пъти съм се опитвала да подобря връзката сред управлението на партията и младежката организация. За страдание нямаше воля за работа в тази посока. Смятам, че би трябвало да се работи с младежите и че никой не може да си разрешава да приказва по този начин за тях, без значение от тяхната емоционалност на моменти. Младите хора са прочувствени, по тази причина са и скъпи.

- В речта си по време на конференцията споменахте мнение за Бюджет 2022, направено от господин Иван Костов, което обаче не е обществено. В този и освен смисъл, смятате ли, че ДСБ и “Демократична България” се постараха да отстоят десните политики в Бюджет 2022?

- Надявам се сред първо и второ четене на бюджета да съумеят да защитят десните политики в него, защото допускам, че за нови оферти е късно, откакто не са оповестени до момента. За страдание в бюджета има много притеснителни моменти. Очаквах по-активна реакция от страна на “Демократична България”. В експертните групи на ДСБ има много подадени мнения по бюджета. Надявам се да бъдат взети под внимание, тъй като десните хора имат терзания. Не бива да си затваряме очите за тези терзания единствено в името на това обединението да наподобява безконфликтна.

- Кои са притеснителните моменти в бюджета?

- Основният миг е най-публичният - повдигането на оптималния застрахователен предел. Това е част от нашия ангажимент към гласоподавателите - оптималният застрахователен предел към този миг да не бъде променян. Такива тематики, които са залегнали в съдружното съглашение и по които “Демократична България” има ясна позиция, би било добре да бъдат взети под внимание от управническата коалиция.

Други такива тематики са обществените разходи. Бюджетът би трябвало да бъде повече капиталов, в сравнение с да се раздава на калпак. Ние би трябвало да сме сигурни, че тези вложения в хората - както са показани обществените заплащания, в действителност носят бъдещи изгоди. Едно разпределяне, което ще ни нахрани през днешния ден, едва ли ще ни помогне да се нахраним и на следващия ден.

- Слушах Вашата тирада. Бих я оценила като мощна, откровена тирада за положението на партията. Защо обаче тя не съумя да повлияе на повече от делегатите, които в последна сметка избраха ген. Атанасов?

- Трябва да имаме поради, че това е делегатско заседание - т.е. всяка област излъчва избран брой делегати, които да я съставляват. Ние се намираме в миг, в който ДСБ взе участие в изпълнителната власт, имаме доста нови назначения от партията - регионални шефове, заместник-областни шефове. Това въздейства значително на избора на делегати. Смятам, че при едно общо заседание на всички членове, резултатът може би щеше да наподобява друго.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР