В изключително интензивно застрояващата се южна част на София- ж.к.

...
В изключително интензивно застрояващата се южна част на София- ж.к.
Коментари Харесай

Бетонът тихо ни залива: 60-метрова кула цъфва в елитен софийски квартал

В извънредно интензивно застрояващата се южна част на София- ж.к. „ Кръстова вада “, зоната към зоопарка в сякаш елитния регион „ Лозенец ”, се приготвя появяването на нова доста висока жилищна постройка. На 10 януари основният проектант на столицата Здравко Здравков е издал градоустройствена заповед, с която разрешава изменение на индикаторите за застрояване на няколко поземлени парцела и обединяването им в един урегулиран имот с величина над 3,7 дка.

Блогърът Боян Юруков сподели по какъв начин биха могли да наподобяват бъдещите високи здания на кръстовището на бул. „ Филип Кутев “ и „ Симеоновско шосе “

Със заповедта се трансформират устройствените индикатори и от позволено застрояване в дребните терени до 10 м. в новият УПИ към този момент се позволява градеж на 60-метрово здание (около 20 етажа) и на още едно до 30 метра, заяви във фейсбук блогърът Боян Юруков, който сподели и визуализация на бъдещото застрояване, написа „ Сега ”.

След окончателното утвърждение новото строителство ще бъде построено на кръстовището на преди малко приключения бул. „ Филип Кутев “ и „ Симеоновско шосе “. В съседство и против двете планувани нови високи кооперации към този момент се строят голям брой други жилищни и офис здания.

Искането за новия Подробен устройствен план е импортирано през април м.г. от две компании и физически лица, които са притежатели на парцелите. След това преписката е изпратена до кмета на регион „ Лозенец “ Константин Павлов, в чието мнение се показва „ угриженост по отношение на увеличението на етажността и параметрите на застрояване “. Районният кмет предлага да бъде направено транспортно-комуникационно изследване и да се извършат спомагателни разбори във връзка с габарита на съществуващите улици, излиза наяве още от документите.

Възражения против идния градеж подават и двама притежатели на парцели в съседство, които по-късно са оттеглени. Във връзка със мнението на кмета на „ Лозенец “ е импортирано проучване на застрояването в два разновидността.

С вид 1 се предлага жилищна постройка с етажност 30 м., а с вид 2 се залагат две сгради- от 30 м и 60 м. Според вносителите с вид 2 се основава „ повече пространство и се обезпечава опция за по-големи озеленени площи, благоприятстващи по-добрия микроклимат в региона “. Пояснява се още, че постройката е с жилищна функционалност и жилищата в нея заемат повече от 60 % от общата разгърната застроена повърхност.

През ноември планът за организационен проект е прегледан и на експертен съвет. Взето е решение, че двете възражения не подлежат на разглеждане, защото са оттеглени. Във връзка със мнението на районния кмет е пояснено, че към подробния организационен проект са показани спомагателни графични и текстови материали, доказващи, че планът не опонира на Закона за устройство и застрояване на Столична община. В последна сметка експертният съвет приема проекта със служебни оферти за промяна и допълнение. На 5 януари те са импортирани и единствено 5 дни по-късно е издадена заповед на основния проектант.

Това е следващият план за високо строителство в разнообразни елементи на София, който получава зелена светлина. По време на предизборната акция на отминалите кметски избори съвсем всички претенденти заявяваха изрично, че на уплътняването на към този момент съществуващите квартали би трябвало да се постави край.

Почти всеобщо бе и мнението, че строителният напън и вложенията във към този момент презастроените южни елементи на града би трябвало да се пренесат към северна София. Говореше се и за преразглеждане на Общия организационен проект на Столична община и за понижаване на коефициентите на застрояване в зоните, които към този момент са мощно застроени. Работата по измененията обаче може да се случи единствено при дейсгващ общински съвет, какъвто към момента няма. 

Автор: narod.bg

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР