В историята на корабоплаването можем да открием редица интересни случаи

...
В историята на корабоплаването можем да открием редица интересни случаи
Коментари Харесай

Корабът, който потъна заради Титаник

В историята на корабоплаването можем да открием редица забавни случаи на потънали плавателни съдове. Благодарение на кино лентата „ Титаник “, мнозина буквално могат да опишат главната неточност на капитана и цената за предоверяването на инженерите. Легендарният транспортен съд потъва през 1912 година и нещастието се отразява от всяка международна медия. Оказва се, че диригентът на оркестъра е свирил преди този момент в България и по-късно получава покана да се качи на модерния лайнер и да забавлява пасажерите. Девет години преди стартирането на „ Титаник “ в Чикаго се пуска различен транспортен съд със сериозен потенциал и невероятни благоприятни условия, чиято история остава малко позабравена.

И до през днешния ден е противоречиво за какво историята на SS Eastland остава под радарите, въпреки и злополуката там да коства живота на 844 индивида. Мнозина настояват, че точно Титаник е в основата за тази злополука, а редица медии настояват, че заради неналичието на богати и заможни хора на борда на Eastland, публицистите предпочели да си спестят работата.

Крият се и други забавни проблеми. Оригиналното предопределение на този транспортен съд е да придвижва плодове. В деня на злополуката е квалифициран за разходка през 64-километровото езеро Мичиган. След закупуването от Western Electric Company, корабът е модифициран за туристическа лодка и разрешава на чиновниците да се възползват от безплатните излети и разходки. Мнозина виждат опция за почивен ден и постоянно се възползват от предлаганите услуги. На злокобната дата още в 6 часа и 30 минути може да се виждат чешките имигранти, които се качват, с цел да бъдат един ден по-далече от завода. До 7 часа и 15 минути, корабът към този момент е достигнал своя предел от пасажери – 2572 души.

Много от тях се наставят на горната палуба, махат на другари и се приготвят за приятната разходка. Корабът изначално е задоволително тежък – производството му не е чак толкоз напълно и някои към този момент усещат по какъв начин под тях стартира да се чува неприятното стенение на пода. Никой не усеща, че корабът се накланя доста и не може да се оправи с товара си. До 7 часа и 23 минути, същият към този момент е под 45-градусов ъгъл. Теглото е задоволително, с цел да стартира да нахлува вода в двигателното поделение.

 Eastland_Postcard_-_View_of_Eastland_taken_from_Fire_Tug_in_river

Снимка: By Max Rigot Selling Company, Chicago – Set of 6 Penny postcard supplied by Kathe Kaul Estate Sales of Kansas City, MO, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24644096

Екипажът хуква на горните палуби и с това способства в допълнение за потапянето на кораба. Пасажерите, които отиват на долната палуба, с цел да послушат музика от наетия оркестър към този момент са премазвани от мебелите, които също се отделят от местата си. За към 2 минути Eastland към този момент е лежащ на една страна, а водата нахлува с неподозирана мощ. Жените са облечени в своите вечерни рокли, които се оказват прекомерно тежки, с цел да могат да се движат и да избягат. Очевидци описват по какъв начин в профил, корабът приличал на маса, върху която шепа мравки се пробва да се качи, а по-късно са отнесени с груба ръка. От радостно и нехайно, настроението се трансформира в същински призрачен сън.

Викове за помощ, рев и суматоха към този момент са обладили всички. Сред потъващите има и деца. Зрители на злополуката описват, че след потъването в езерото има единствено трупове, които плават като коркови тапи. Хората от брега стартират да хвърлят пояси и всичко, което би могло да помогне и да разреши на удавниците да се задържат на повърхността, плувците също се хвърлят във водата и стартират да вадят хора, някои за жалост са удавени в опит да оказват помощ. Един от служащите на пристанещото ще споделя с години, че от време на време сънува виковете и се връща в злокобната лятна заран на 24 юли. Защо потъва този транспортен съд? Разбира се, инженерите са безапелационни, че има някои съществени неточности в проектирането.

Все отново е мъчно да се създаде транспортен съд за транспорт на артикули, а в следствие да се трансформира в туристически кораб. Със същия триумф можем да се опитаме да превърнем камион в рейс – просто няма да се случи. Проблемът обаче идва от новото федерално разпореждане за избавителните лодки. Непосредствено след потъването на Титаник, всеки кораб е тестван и се изисква да бъдат сложени пет спомагателни избавителни лодки, както и да се доставят нужните избавителни жилетки за всеки вероятен пътник. Точно това претрупва кораба, изключително откакто голяма част от спомагателното тегло е позиционирано на горната палуба.

 EastlandKenosha

Снимка: By Chicago Daily News photographer – From Library of congress ichicdn n064936, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4864475

След спомагателното тегло се изисква пробно корабоплаване, само че такова по този начин и не се прави. На 24 юли се оказва, че няма и задоволително баласт в резервоарите на кораба, с което се понижава и стабилността. Сякаш някой се опитвал да потопи кораба през цялото време. 844 индивида не съумяват да се спасят от водната прегръдка. Голяма част от жертвите е под 24-годишна възраст. Бреговата защита стартира да вади телата и най-после се постанова близката казарма да даде личната си морга, с цел да може фамилиите на опечелените да разпознаят телата на своите родственици и да ги погребат. Децата, които остават сираци, са взети под грижата на целия град и мнозина стартират да обезпечават храна и най-различна помощ.

Опечелените стартират да упрекват безусловно всеки за злополуката: от производителя до инженера и капитана. За страдание няма доказателства, с които да се потвърди виновността на който ѝ да било за обръщането на кораба. Всяка една институция избира да назова потъването – трагичен случай. Делото продължава да се преглежда през идващите десетилетия. Някои съумяват да получат най-малко някаква отплата. Макар и рядко да се приказва за тази злополука, Титаник продължава да носи купата за най-известен потопен транспортен съд. SS Eastland остава един от най-големите потънали кораби в съвременно време, освен това благодарение на закон, чиято съществена задача е била да избавя животи, а не да ги погубва.

Заглавна фотография: By Detroit Publishing Company – This image is available from the United States Library of Congress's Prints and Photographs divisionunder the digital ID det.4a16159.This tag does not indicate the copyright status of the attached work. A normal copyright tag is still required. See Commons:Licensing for more information., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30753079

 

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР