В исторически момент за Косово министър-председателят Албин Курти подаде официална

...
В исторически момент за Косово министър-председателят Албин Курти подаде официална
Коментари Харесай

Косово официално подаде молба за присъединяване в ЕС

В исторически миг за Косово министър-председателят Албин Курти подаде публична молба за присъединение към Европейски Съюз. Косово е последната страна от Западните Балкани, която прави това, само че е единствено първа стъпка от едно дълго пътешестване, изискващо промени и икономическо пригаждане.

 
Повтарям, не желаеме ускорена процедура, не желаеме задна врата към интеграция в Европейски Съюз, а желаеме да се присъединим към Европейски Съюз допустимо най-скоро. Вярвам, че с нашата отдаденост и предпочитание ще променим мнението и на възможните скептици.
Албин Курти, министър председател на Косово

Постоянното напрежение сред Прищина и Белград, който към момента счита Косово за част от своята територия, е една от главните спънки по пътя на двете страни към Европейски Съюз.
Не знам по какви критерии се дефинира дали една територия е страна или не. Дали един, даже най-големият, член на Европейски Съюз счита по този начин, дали всички те считат по този начин, или се основава на участие в Организация на обединените нации? Ще се борим с всички сили, с цел да защитим нашите държавни и национални ползи.
Александър Вучич, президент на Сърбия

През 2008 г Косово едностранно разгласи своята самостоятелност, само че 5 държави-членки на Европейски Съюз, отхвърлиха да я признаят. Освен съпротивата на Сърбия, това ще бъде още едно съществено затруднение пред балканската страна.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР