В интервю за предаването Здравей България“ по Нова телевизия на

...
В интервю за предаването Здравей България“ по Нова телевизия на
Коментари Харесай

Чии интереси обслужва министър Андрей Цеков, пита ЕЦТП

В изявление за предаването „ Здравей България “ по Нова телевизия на 21 август 2023 година министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков разгласи, че проучванията на положението на настилката на Северната скоростна дъга (ССТ), осъществени от Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) с лицензираната в Европейски Съюз партньорска лаборатория на Техническия университет в Загреб, не били направени по методиката, по която трябвало да се извършат – тази на Института за пътища и мостове (ИПМ). Същото било и с ядките, взети както от упоменатите ни хърватските ни сътрудници, по този начин и от лицензирана в Европейски Съюз австрийска лаборатория, също наш сътрудник. Въпросните проучвания потвърдиха нееднозначно неналичието на пластове материали, които е трябвало да бъдат вложени при построяването на ССТ, написа в позиция на ЕЦТП.

 

1 от 6 - +

1. фотография: ЕЦТП

2. фотография: ЕЦТП

3. фотография: ЕЦТП

4. фотография: EЦТП

5. фотография: EЦТП

6. фотография: EЦТП

Според министър Цеков ядките били взети от сектори, на които е изтекла гаранцията и страната нямало по какъв начин да предяви искания към изпълнителя. Пропуска обаче фактът, че е явно, че става дума точно за невложени изначално материали, което е друго от качеството на вложените материали. Буди размисъл и признанието, че въпросните ядки стоят в кабинета му, вместо да бъдат предадени на прокуратурата, в това число на европейската, тъй като за построяването на ССТ са употребявани и европейски средства, написа в позицията.

Министър Цеков отхвърли и проучването, осъществено с лицензираните от Европейски Съюз георадари от нашите сътрудници, и също показващо неналичието на пластове в настилката. И разгласи, че до месец ИПМ ще направи свои проби със „ скенер за равнинност “.

Важно е да отбележим, че георадарът демонстрира положението на пътя в дълбочина до Зона А, до момента в който „ скенерът за равнинност “ мери неравности и деформации по повърхността на асфалтовото покритие и е нещо напълно друго от проучване с георадар. По-точно ИМП разполага с Профилограф MARK II на Dynatest и Профилограф MARK IV на Dynatest, като първият мери равността на пътя в IRI (международен коефициент на равност), разполага с 3 лазера и видеокамери за снимане на пътя, а вторият мери равността на пътя в IRI и разполага с 2 лазера, показват от ЕЦТП.

Според Центъра е значимо също да се уточни, че ИПМ разполага и с плоча с динамично натоварване (лек апарат с падаща тежест) за установяване на динамичните модули и степента на уплътняване, апарат „ Geo Gauge ” за установяване на модула на разтегливост и коравината на изпитвания слой, балонен обемомер за установяване на обемната компактност на място, апарат за установяване на водното наличие по метода с калциев карбид, джобен пенетрометър, електронен апарат за установяване на pH на почвите. Припомняме обаче, че тъкмо такива проучвания бяха осъществени от австрийската лаборатория при изследването на положението на ССТ. Беше употребен и дефлектометър, какъвто в България въобще няма.

Обобщено, на база изнесените нагоре обстоятелства и на казаното от министър Цеков по Нова телевизия, ЕЦТП пита следното:

– Защо пробите, предоставени от ЕЦТП на Министерството на районното развиване и благоустройството, не престават да стоят в кабинета на министър Цеков (по негови думи добре описани), вместо да са предадени на българската и(или) европейската прокуратура?;

– Ще съобщи ли министърът ядките на някоя прокуратура?;

– Прави ли разлика министър Цеков сред гаранционен период и невложени въобще материали?;
– Колко километра автомагистрали и първокласни скоростни пътища в България, които са в гаранция, ще бъдат изследвани за месец от ИПМ с взимане на ядки през 10 метра? (думи на министър Цеков от интервюто);

– Обслужва ли министър Цеков нечии бизнес ползи, да вземем за пример на строителни компании, отричайки проучванията на лицензирани в Европейски Съюз лаборатории, тъй като в последна сметка ИПМ е единствено една вътрешно ведомствена лаборатория директно подчинена на АПИ и Министерство на регионалното развитие, която даже не е акредитирана съгласно условията на Европейски Съюз да прави сходни проучвания и измервания.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР