В интервю за хъратската телевизия HRT 1 заместник-помощник държавният секретар

...
В интервю за хъратската телевизия HRT 1 заместник-помощник държавният секретар
Коментари Харесай

Вашингтон вижда повод за оптимизъм в новия план за диалог между Белград и Прищина

В изявление за хъратската телевизия HRT 1 заместник-помощник държавният секретар на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси Габриел Ескобар увери, че вижда " мотив за оптимизъм “ в новия френско-германски проект за договаряния сред Белград и Прищина.

" Все още сме в самото начало, само че виждам някои позитивни реакции и от двете страни. Реалността е, че по време на актуалната рецесия Европа не би трябвало да поддържа замразен спор в границите на своите граници. Това, което вършим, е да използваме това предложение (т.нар. френско-германско) като платформа за намиране на решения, които работят и за двете страни; решения, които отварят евроатлантическия път, пазят малцинствените общности и в действителност отварят благоприятни условия за стопански връзки, тъй че мисля има мотив за оптимизъм ", разяснява американският посланик.

Той добави, че Съединени американски щати поддържат Прищина във всичко и виждат " добър сътрудник " в лицето на Косово.

В понеделник сръбският президент Александър Вучич призна, че страната му е била принудена да избира сред изолираност и единодушие с всички точки от новия френско-германски преговорен проект, който включва влизането на Косово в Организация на обединените нации. Освен това Западът заплашва да спре процеса на европейска интеграция на Сърбия, вложенията и да наложи наказания, в случай че Белград не одобри изискванията на проекта.

Специалният представител на Европейски Съюз за Западните Балкани Мирослав Лайчак, заместник-помощник държавният секретар на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси Габриел Ескобар, съветниците по външна политика и сигурност на президента на Франция и канцлера на Германия Еманюел Бон и Йенс Пльотнер, и дипломатически консултант на президента на Италия Франческо Тало показаха така наречен френско-германския проект за нормализация на връзките сред Сърбия и Косово. Държавният глава на западната ни съседка назова тези договаряния " най-трудните от всички, които сме водили " и разгласи готовността си да одобри концепцията на проекта, само че с известни запаси.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР