В интервю за CNN TURK президент на Азербайджан Илхам Алиев

...
В интервю за CNN TURK президент на Азербайджан Илхам Алиев
Коментари Харесай

Илхам Алиев: Азербайджан освободи своите исторически земи

В изявление за CNN TURK президент на Азербайджан Илхам Алиев дефинира 30-годишната окупация на азербайджански територии от Армения като огромна неправда и нарушаване на всички правила и правила на интернационалното право.

По време на 44-дневната война, траяла от септември до ноември 2020 година, Азербайджан освободи своите исторически земи от арменска окупация, възвърне териториалната си целокупност и справедливостта. Президентът също по този начин акцентира, че след края на войната, подложен със взаимната декларация от 10 ноември 2020 година, повече от 150 азербайджански цивилни и военнослужещи са убити или ранени от противопехотни мини, сложени от Армения в окупираните преди този момент територии на Азербайджан. Армения не желае да даде на Азербайджан карти на минните полета, а точността на картите, показани досега, е едвам 25 %. 

Президентът Алиев продължи, че държавното управление е събрало и мобилизирало задоволително средства за възобновяване и рехабилитация на освободените територии на Азербайджан. Той добави, че от ден на ден представители на задгранични и локални медии, публични и публични персони посещават тези територии, с цел да се срещнат с действителността на място от първа ръка. „ Когато отидете там, ще видите огромни инфраструктурни планове - пътища, електропроводи, водни трасета, летища, ж.п. линии “. 

Президентът Алиев акцентира, че е от общ интерес да се отворят всички пътища и връзки в района, да се възстановят всички търговски и стопански връзки, които ще служат за обезпечаване на дълготраен мир, сигурност и разцвет в Южен Кавказ. 

Президентът акцентира, че основаването на Зангазурския кулоар през територията на Армения също ще служи на ползите на Армения, защото ще обезпечи на Армения железопътна връзка както с Иран, по този начин и с Русия. Засега тази връзка не съществува и това ще бъде нова опция за страната. 

Зангазурският кулоар ще сътвори нови благоприятни условия за страните от района да засилят по-бързия и по-кратък транспорт на артикули от Азия към Европа и назад, като по този метод ще се осъществя нов транспортен план за Евразия.

 Президентът Алиев акцентира, че Азербайджан не желае и няма потребност от нова война и смята арменците, живеещи в района Карабах, за азербайджански жители, които би трябвало да бъдат интегрирани в азербайджанското общество, като се зачита тяхната сигурност и достолепие. Азербайджан е мултиетническа и многоверска страна и доста нации живеят тук като едно семейство, в това число арменците.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР