В интервю за “24 часа анестезиологът доц. Димитър Гугутков, директор

...
В интервю за “24 часа анестезиологът доц. Димитър Гугутков, директор
Коментари Харесай

Доц. Гугутков: Нашата терапия предпазва хиляди хора от диабет, без да ползваме инсулин

В изявление за “24 часа ” анестезиологът доцент Димитър Гугутков, шеф на МБАЛ “Доверие ” в София, показа терапия за преддиабет, с която се реализират два неповторими резултата. От една страна, тя стопира преддиабета, като кара тялото единствено да създава въглехидрати от личните мазнини. От друга, следи се впечатляващо намаляване при хора с наднормено тегло - пациенти отслабват до 30-50 кг. Програмата е заимствана от екип от анестезиолози, ендокринолози, гастроентеролози и диетолози в Съединени американски щати и обогатена с авторско надграждане.

- Доц. Гугутков, разработихте терапия, която по едно и също време стопира преддиабета и води до впечатляващо намаляване при хора с наднормено тегло. Кое е първото нещо, през което минават пациентите, почнали лечението?

- Първото нещо, което пациентът получава, е контролиране на равнищата на неговите хормони, освен на инсулина, а на всички контраинсуларни хормони, или хормоните, които противодействат на инсулина. Те са женски и мъжки полови хормони, хормоните на щитовидната жлеза, както и хормони на надбъбрека - адреналин, норадреналин, кортизол. В лечението не използваме инсулин, а контролираме равнищата на инсулина, по този начин се контролират и равнищата на тези хормони. Второто нещо - ние контролираме равнищата на инсулиновата устойчивост, което е едно от болесттите на ХХI век. Инсулиновата устойчивост е обратим развой и в нашата стратегия я контролираме по този начин, че да я няма.

- Колко души имат инсулинова устойчивост?

- Около 5-10 млн. души в международен мащаб се потвърждават годишно с съществуване на инсулинова устойчивост. Само в България са няколко десетки хиляди.

- Какво постигате с програмата?

- Много значимо е, че ние контролираме хормоналния баланс, не го разрушаваме. Ние лекуваме от диабет, а не предизвикваме диабет и това е значимо да се знае. Наднормените килограми са болест и ние би трябвало да се борим с нея.

Всяка година към 300 хиляди души се разболяват от диабет

Ако успеем с тази стратегия да предпазим 2-3 хиляди души да не се разболеят от диабет, това е избавление освен за тези хора, а е избавление и за самата страна. Ще има 2-3 хиляди по-малко с диабет. Това, което вършим, е да даваме здраве на хората, а не да взимаме здравето им.

В множеството случаи наднормените килограми водят до диабет, до високо кръвно налягане, до проблеми с опорно-двигателния уред и до хормоналния ни баланс. Не бива да се мисли, че наднормените килограми са нещо ествествено, в противен случай - това е заболяването на ХХI век.

- Напоследък сякаш от ден на ден младежи са с наднормено тегло, по този начин ли е в реалност?

- 60-70% от пациентите ни са под 30 години с боди маст показател над 40, а това е ужасно.

- На какво се дължи това?

- На доста неща, само че преди всичко е храненето. По разнообразни аргументи от ден на ден от нашата храна включва въглехидрати. Те са палач за човешкия организъм. Второ, все по-обездвижен е методът ни на живот. Когато ние одобряваме бързи или мудни въглехидрати, естествено, че огромна част от тях отиват в мастните депа и натоварват доста съществено черния дроб. В някои случаи даже повече от алкохола. Третото, което има голямо значение, е, че ние не си пазим здравето, а търсим доктор чак тогава, когато сме заболели. Нека преведем думите “здравеопазване ” и “болнеолечение ”. Трябва да вървим в болница, с цел да си пазим здравето, а не когато сме заболели, с цел да си лекуваме заболяването. Ние желаеме да създадем предварителна защита. При нас идват доста хора единствено за предварителна защита, нямат даже наднормени килограми, нито преддиабетно положение или диабет. Те идват единствено за детокс, за витамини, минерали,

микроелементи и глутатион, с цел да си предпазят здравето.

Това, което вършим, не е предопределено за богати и дебели хора, които желаят да отслабват, а даваме предварителна защита на здравето на всички хора. Спясяваме няколко хиляди души да не се разболеят от диабет, от хипертония, от заболявания на щитовидната жлеза, от заболявания на опорно-двигателния уред.

- Според някои медии ползвате медикаментите на диабетиците. Така ли е?

- Категорично не, не употребяваме медикаментите на диабетиците. Не сме в конкуренция с медикаментите, които се изписват от здравната каса. Тя си има квоти, които употребява, ние употребяваме квотите, които са в кешовия пазар. Всички наши пациенти заплащат от джоба си лекуването. Те не употребяват публичен запас. Не е правилно, че го вършим за хора, които просто желаят да са по-красиви. Доста погрешни неща се приказват в общественото пространство.

- Колко дълго продължава програмата?

- Различно - от четири седмици до шест месеца.

- От какво зависи?

- От положението на пациента, от лабораторните проучвания, от решенията, които вземат лекарите.

- Какви са резултатите от програмата?

- Хората обективно са доста по-добре, а това се потвърждава с лабораторни проучвания, субективно се усещат с 10-15 година по-млади. Давам образец със себе си

- аз съм първият пациент

На последно място е отслабването, тъй като преди всичко предпазваме хората да не се разболеят от диабет. Много хора нямат воля да отслабнат сами. При едно тежко недояждане може да се реализира резултат, само че доста бързо се връщат килограмите. За тях това е единствената опция, нямат друга. Единствената опция е и за хора с проблеми с имунната система. Всички значими за организма минерали, витамини, микроелементи, амонокиселини в храната са в доста дребни количества, даже от време на време липсват, тъй че няма по какъв начин да си ги набавим. Аз съм доктор, който има отношение към ентералното хранене и параентералното, това е венозното хранене, тъй че то да е уравновесено и да ни дава всичко това, което имаме потребност.

Сподели:

Още от здравословно

 Кой не би трябвало да яде сирене и масло

Кой не би трябвало да яде сирене и масло

18 фев 18:17 0 8925  Веднага се отървете от следните движимости: Предизвикват ракови болести

Веднага се отървете от следните движимости: Предизвикват ракови болести

02 яну 16:27 0 14560  Ето за какво японците са дълголетници и нямат наднормено тегло

Ето за какво японците са дълголетници и нямат наднормено тегло

22 дек 20:39 0 9296  Шокиращи фотоси на зъбите на момиче, пиещо газирано с години

Шокиращи фотоси на зъбите на момиче, пиещо газирано с години

13 дек 19:38 2 3227  Защо е добре да се вземат билкови добавки през студените месеци

Защо е добре да се вземат билкови добавки през студените месеци

24 окт 19:25 0 2821  Проф. Донка Байкова разкри повода за наднорменото тегло на българите

Проф. Донка Байкова разкри повода за наднорменото тегло на българите

25 сеп 20:47 0
Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР