В икономиката вече силно се усеща влиянието на коронавируса, като

...
В икономиката вече силно се усеща влиянието на коронавируса, като
Коментари Харесай

Милен Велчев прогнозира, че влизаме в икономическа рецесия заради коронавируса

„ В стопанската система към този момент мощно се усеща въздействието на ковид, като гледаме индикаторите на Нюйоркската фондова борса. В понеделник спадна със 7%, а в понеделник се повиши с 5%. Такива съмнения са невиждани. Очаквам още спадове на борсата. Има и други аргументи да се чака международна криза, само че коронавирусът е главната причина за икономическия спад в света “. Това съобщи в ефира на bTVбившият финансов министър Милен Велчев.

Той предвижда, че международната стопанска система ще е в криза най-малко доникъде на годината и означи, че доста рядко държавните управления са директно отговорни за икономическите рецесии. „ Често те са естествени феномени, само че в тази ситуация коронавирусът е основният провинен. Глобалното произвеждане мощно се въздейства когато има срив на производството в Китай, тъй като по този начин не се доставят елементи за произвеждане в други страни и това пречи на стопанската система на останалите страни “, добави Велчев.

Според него, с цел да се смекчи резултата на рецесията може да се разчита единствено на фискалната политика, т.е. на харченето на повече пари от страна на държавните управления.

„ Световната банка няма по какъв начин да смъква лихвения % повече, тъй като лихвите към този момент са доста ниски “, предвижда Милен Велчев.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР