В Художествена галерия Христо Цокев в петък бе открита изложба

...
В Художествена галерия Христо Цокев в петък бе открита изложба
Коментари Харесай

Изложба от Националното триенале „Мостове” представят в Габрово

В Художествена изложба „ Христо Цокев ” в петък бе открита галерия от националното триенале «Мостове».
Проявата бе проведена от Художествена изложба «Христо Цокев» в партньорство с Министерството на културата, Община Габрово и Съюза на българските художници, под патронажа на кмета на Община Габрово.

Общо в първото издание на Националното триенале присъединяване взеха 101 художника със 174 произведения. От тях, след оценка от седемчленно жури, позволени за присъединяване са 99 произведения на 64 художника. Номинирани за премия са 24 създателя.

Темата за „ Моста ”, върху която са основани творбите, е прегледана в два аспекта.

„Във метафизичен аспект е израз на безконечното предпочитание на индивида да преодолява, да покорява, да опознава, да свързва. Следствие на устрема му за опълчване на деления, граници, бариери, пропасти.

Във втория аспект се възприема, като едно от най-значимите уреди, издигнати от индивида. Той е по-значим и резистентен от къщите и по-свещен от храмовете, тъй като е по-достъпен.

Принадлежи на всички (независимо от възраст, националност, раса, религия) и е идентичен за всички. Преодолява дистанции, издигнат постоянно там, където се кръстосват най-вече човешки потребности и съдби“, изясняват уредниците на събитието.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР