В холивудските филми кръвта прилича на истинска до такава степен,

...
В холивудските филми кръвта прилича на истинска до такава степен,
Коментари Харесай

Немска кръв за Холивуд

В холивудските филми кръвта наподобява на същинска дотам, че от време на време феновете ги побиват тръпки. Но приликата не е единственото условие към изкуствената течност. Освен всичко друго тя би трябвало да се измива елементарно от облеклата и декора. Именно такава "субстанция " доставя на кинематографистите берлинската компания за декоративна козметика Kryolan.

Семейното дружество съществува от съвсем 70 години. Компанията създава над 5 хиляди разнообразни артикули, като се стартира от червила, кремове, лосиони и сценичен грим и се стигне до изкуствени мигли и изкуствена кръв, която купуват освен немските киностудии, само че и Холивуд.

Всичко стартира три месеца след края на Втората международна война, когато младият берлинчанин Арнолд Лангер взема решение да създава течен сапун. Тогава той го разливал в бурканите и бутилките, които клиентите носели със себе си. По-късно Арнолд приключва химия и двамата с колегата му Хайнц Краузе основават компанията Kryolan. Днес тя е считана за една от водещите международни производители на козметика, грим, изкуствени бради, мустаци и други атрибути за театъра и киното. Впрочем берлинската компания създава и камуфлажен грим по поръчка на военните от разнообразни страни. Холандците да вземем за пример купуват маслинова багра за дегизировка в гората, а турците грим с песъчлив цвят - за камуфлаж в пустинята. Освен това Kryolan предлага препарати за реплика на белези и рани, както и синтетична кожа, която мъчно може да се разграничи от същинската.

Основателят на компанията Арнолд Лангер умря през февруари 2018-а на 97 години, като до последно участваше в ръководството на бизнеса. Сега в фамилното дружество работят синът му Волфрам със брачната половинка си и двете им момчета. В компанията се трудят също 400 лаборанти, химици, биолози и техници. "Сътрудничеството ни с киното стартира при започване на 90-те години на ХХ в., до момента в който Стивън Спилбърг създаваше кино лентата "Списъкът на Шиндлер " - спомня си Волфрам Лангер. - Когато по време на фотосите в Полша изкуствената кръв свърши, татко ми им изпрати няколко литра течност лично произвеждане. "

Така берлинската кръв се прочува и в Холивуд, откъдето се посипва дъжд от поръчки. Налага се Kryolan да открие специфичен филиал в Сан Франциско. Продукцията на компанията е употребена в лентата "Враг пред портата ", разказваща за Сталинградската борба и в фамозния сериал "Спешно поделение ". А за кино лентата "Хълк ", сниман през 2003 година от режисьора Анг Лий, чийто основен воин е академик, превръщащ се в зелено страшилище, в Берлин създават специфична зелена "кръв ". Според изчисленията на Волфрам Лангер Kryolan доставя за Холивуд и за други киностудии в 60 страни общо 10 хиляди л изкуствена кръв годишно.

Германия, несъмнено, също не е лишена от качествени вещества за киното и театъра. Берлинската компания създава 30 типа кръв: светла, тъмна, прахообразна, с усет на ягоди, малини и даже на уиски. Течността се разфасова в бутилки, тубички, в специфични капсули, които актьорите сдъвкват, когато кръвта би трябвало да тече от устата, както и в цистерни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР