В Холандия се случи много неочакван трансфер: 29-годишният капитан на

...
В Холандия се случи много неочакван трансфер: 29-годишният капитан на
Коментари Харесай

Аякс взе капитана на Фейенорд, фенове горят фанелки

В Холандия се случи доста непредвиден трансфер: 29-годишният капитан на Фейенорд Стивън Бергейс мина при главния противник - Аякс. Клубовете се договориха за всичко, остава единствено да се изчакат резултатите от медицинския обзор. Ако всичко върви по проект, Стивън ще подпише контракт с Амстердам до лятото на 2025 година.
Бергейс беше най-хубавият голмайстор на Фейенорд през предишния сезон (21+16 в 41 мача във всички състезания). Освен това той изигра 2 мача в евротурнирите. Общо е взел участие в изработването на 151 гола (87+64) в 199 мача във Фейенорд, а през 2017 година оказа помощ на клуба да завоюва първа купа от 18 години.

И подобен състезател е взет от Аякс единствено за 5,5 милиона евро. Но имаше малко място за пазарлъци: през идващото лято договорът завърши - и Фейенорд можеше да изпусне играча гратис.

Ето по какъв начин самият Бергейс изясни решението: „ Аз съм на 29 години и не е загадка, че желаех да направя идната стъпка. За мен е значимо да продължа да се развъртвам в спорта. Когато избирах нов клуб, търсех композиция от опцията да се състезавам за титли, да играя в Шампионската лига и да остана във фокуса на националния тим. В Аякс мисля, че всичко това ще е реалност. "

Директорът на Аякс Марк Овермарс разяснява и прехвърлянето на формалния уебсайт на клуба: „ Стивън е значим холандски състезател. През последните години той реализира огромни триумфи и се утвърди в националния тим. Супер е опцията да го доведем в Аякс и считаме, че можем да използваме уменията му добре.

Последните сезони на Аякс демонстрират, че играем доста мачове, тъй че е значимо да имаме варианти на всяка позиция. С Бергейс привличаме креативен състезател с огромно влияние. Статистиката му приказва сама за себе си. В същото време има място за усъвършенстване, считаме, че с нас той може да стане още по-добър състезател. "

Феновете обаче се усещат предадени. През 1980 година легенда за Фейенорд отиде в Аякс, а в обретния преход тежък беше този на Йохан Кройф

Бергейс е ученик на " Твенте ", той също съумя да играе в продължение на 3 години в АЗ Алкмаар. Но преходът от Фейенорд към Аякс е главен грях за холандските почитатели. В обществените мрежи към този момент има видео, на което се вижда по какъв начин тениски на Стивън са изгорени.



Председателят на почитателите на Фейенорд Ремко Равенхорст споделя, че почитателите се усещат предадени от Бергейс. Най-големият вестник в страната, De Telegraaf, назова прехвърлянето най-противоречивият преход на века в Ередивизие.

Никой не е пътувал по този маршрут повече от 25 години. Преди Стивън единствено 3 играчи направиха това - Хенк Гроот (1965), Ян Еверс (1977) и Арнолд Шолтен (1995).

През 1980 година легендата на Фейенорд Вим Янсен също отпътува за Аякс след 15 години в Ротердам. Вярно, с къс пренос през американските " Вашингтон дипломатс ". Не оказа помощ. Още в първия му мач, който се падна навръх дербито в Ротердам, той бе уцелен със снежна топка. Трябваше да напусна терена поради травма.



През 1983 година се случи противоположното. Аякс отхвърли да удължи контракта на легендата Йохан Кройф заради възрастта му и той реши да приключи кариерата си във Фейенорд.

Този преход разгневи почитателите и на двата тима. По време на предсезона почитателите освиркват новодошлия, банери като " Фейенорд вечно, Кройф в никакъв случай " се появяват на трибуните, а някои от почитателите даже отхвърлят да вървят на мачове. В резултат тимът с Кройф загуби този сезон от Аякс с 2:8 (най-голямото проваляне за Ротердам в дербито), само че завоюва шампионата и Купата.

De Klassiker е борба сред полярните идеологии на Амстердам и Ротердам

За да разберете какъв брой мъчителен е прехвърлянето на Бергейс, би трябвало да се потопите малко в историята. De Klassiker сред Аякс и Фейенорд е водещото дерби на Холандия, което надалеч надвишава футбола. Това е продължение на градското съревнование сред Амстердам и Ротердам, почнало през 13 век.

Съперничеството е на равнище метод на живот: създателите от Амстердам против служащите от Ротердам. Ротердам пострада доста по време на Втората международна война и процесът на възобновяване в допълнение наблягаше работния дух. Мотото на Ротердам е Sterker door strijd (Укрепвай в борба). Жителите на града се гордеят с работната си нравственос и се подиграват с великолепието на Амстердам. Има даже известна сентенция: „ Докато Амстердам мечтае, Ротердам работи “. Или ето още едно: „ Амстердам за празненства, Хага за живеене, Ротердам за работа “.

Конфронтацията сред " Аякс " и " Фейенорд " стартира през 1921 година - и то незабавно от спор. Мачът в Ротердам приключи в интерес на играчите на Амстердам 3:2, само че по-късно беше оповестено, че крайният резултат въпреки всичко е 2:2. Фейенорд стачкува против противоречивия гол на техните съперници.

През 30-те и 40-те години клубовете се състезават между тях за най-големия стадион в страната, като поредно усилват потенциала на своите арени.

В началото на 70-те години съперничеството ескалира до борби и протести сред почитателите, защото и двата клуба по това време станаха съвсем най-силните в света. Аякс завоюва Европейската купа и една Интерконтинентална купа три пъти, до момента в който Фейенорд завоюва Европейската купа, Междуконтиненталната купа и Купата на УЕФА.



С течение на времето и двата клуба престанаха да се смятат за съществена мощ в Европа, само че насилието на трибуните от време на време пламва. De Klassiker е казусът, когато холандската приемливост е забравена. Най-сериозният случай се случи през 1997 година, когато фенът на Аякс Карло Пикорни беше погубен, а няколко други бяха ранени. Сериозни протести също се случиха през 2005 година

Завършваме текста с още една ярка история. Аякс и Фейенорд се пробват толкоз мощно да се надминат, че от време на време безусловно крадат играчи от съперниците си.

През 1997-ма 19-годишният костариканец Фройлан Ледесма отлетя за летище " Амстердам Схипхол ", с цел да подпише контракт с Фейенорд. Но Аякс се възползва от връзките си на летището и срещна младия гений незабавно от самолета. Докато представители на " Фейенорд " чакаха играча в зоната за идващи, амстердамците изведоха индивида през спешния излаз.

Вярно, в Ротердам още се присмиват на съеперниците си за това. Обещаващият нападател, подписал с Аякс, не се появи по никакъв метод, единствено два пъти се появи в състава и бе отхвърлен заради липса на дисциплинираност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР