В хода на нашата еволюция разказвачеството е било основният метод

...
В хода на нашата еволюция разказвачеството е било основният метод
Коментари Харесай

Сърцата на хората бият в синхрон, когато са запленени от една и съща история

В хода на нашата еволюция разказвачеството е било главният способ за предаване на информация сред поколенията. Нещо повече - нашите мозъци са толкоз добре настроени към разказите, че постоянно ние си спомняме по-добре истории, в сравнение с обстоятелства.

Историите играят значима роля в оформянето на света, който сътворяваме за самите себе си. Нещо повече – наподобява те даже могат да дефинират ритъма на личните ни сърца.

Предварително изследване, което преглежда какво тъкмо се случва с телата ни, когато обръщаме внимание на тези истории, открива, че нашите сърца стартират да бият в синхрон даже тогава, когато се намираме на километри един от различен.

„ Съвсем естествено пулсът ви варира даже в случаите, когато просто си стоите на едно място и не вършиме нищо – може би просто слушате някаква история по радиото.

Но познайте, не сте сами!

Някой различен слуша същата история и вариациите на неговия сърдечен темп ще бъдат същите, като вашите “, написа биомедицинският инженер Лукас Пара, един от създателите на проучванто, в Twitter.

Защо?

„ Смятаме, че това е по този начин, защото вие би трябвало да сте подготвени да реагирате във всеки един миг. За тази цел би трябвало да знаете какво се случва към вас. С други думи – би трябвало да съзнавате какво се случва, въпреки и това да е единствено една история “.

Полин Перез, невроучен от Paris Brain Institute, и сътрудниците ѝ следят пулса на доброволци посредством електрокардиограма по време на поредност от опити.

В един от опитите хората слушат едноминутен фрагмент от „ 20 000 левги под водата “ или няколко минути от инструктажни видеа. Учените откриват, че пулса на участниците се синхронизира. При това без значение къде се намират.

Инструктажните видеа демонстрират, че този феномен не е привързан с страстите на хората (предишни изследвания смятаха, че е допустимо, откакто следиха тази синхронизация при хора, гледащи един и същи филм).

В случаите, когато учените разсейват участниците, като ги карат да броя наопаки или им пускат странични звуци, резултатът от синхронизацията, както и способността им да си напомнят историята, понижават.

Запаметяването е обвързвано със съзнателното усещане, което подсказва, че сърцата ни туптят в синхрон със съзнателната обработка на разказа от страна на съзнанието ни.

В последния си опит учените тестват това и върху 19 пациенти в безсъзнание (наред с 24 здрави доброволци). При по-голямата част не се следи сходна синхронизация. Пулсът при двама от пациентите обаче се синхронизира и напълно предстоящо – след това един от тях се разсънва.

„ Тези резултати подсказват, че синхронизираните сърдечни ритми на пациентите могат да носят планирана информация със характерен акцент върху съзнателната вербална обработка ", пишат учените.

Изследването е оповестено в Cell Reports.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР