В ход са дейностите по рекултивацията на депото за неопасни

...
В ход са дейностите по рекултивацията на депото за неопасни
Коментари Харесай

Започна рекултивация на депото за неопасни отпадъци в Перник

В ход са дейностите по рекултивацията на депото за неопасни боклуци в Перник, оповестиха от Общината. Вече се работи по предепониране на отпадъците и доставка на водонепропусклив геотекстил.

В рамките на плана по рекултивация са планувани действия по създаване на газоотвеждаща система, кладенци за надзор на подпочвени води, ретензионен контейнер, струпване на земни маси, полагане на рекултивиращ пласт и биологична рекултивация, основаване на система за мониторинг.

Ще бъдат построени и кондензационни кладенци, вентилатор за добиване на биогаз и инсталацията за високотемпературното му неутрализиране. Проектът за рекултивация на закритото хранилище за неопасни боклуци ще отстрани рисковете за околната среда и човешкото здраве , произлизащи от придвижването и разпространяването на замърсяване на територията му и отвън нея.

Дейностите подкрепят подобряването, запазването и възобновяване на естествената околна среда. Рекултивацията на сметището има за цел оптимално да ограничи неподходящото влияние на насъбраните боклуци върху околната среда.

Биологичната рекултивация, която ще се прави след привършване на техническата, включва работа по основаване на условия за затревяване на цялата повърхност на обекта.

Старото градско бунище е разположено  в местността " Маркови егреци " в землището на село Люлин. Тук е генериран по 27 400 т отпадък годишно в продължение на 33,5 години. Техническият план планува рекултивация на 195 дка.

Експлоатацията на остарялото бунище е спряна след влизане в деяние на новото районно хранилище " Тева ", което поема боклука и на шестте общини в района.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР