В Хърватия има около 250 000 зависими от алкохол, което

...
В Хърватия има около 250 000 зависими от алкохол, което
Коментари Харесай

Хърватия е сред първите пет страни в ЕС по консумация на алкохол


В Хърватия има към 250 000 подвластни от алкохол, което подрежда страната измежду първите пет в Европейски Съюз по консумация на спиртни питиета, оповестява Институтът за публично здраве в Хърватия, представен от Българска телеграфна агенция.

Тази взаимозависимост е голям обществен проблем, защото визира цялото семейство, а единствено един от осем подвластни приключва рехабилитация, показват от Института.

Традиционно, измежду мъжете има повече подвластни от алкохола, излиза наяве от данните на Института за публично здраве. Зависимите постоянно се пробват да решат проблеми като меланхолия, суматоха или стрес, като пият алкохол. Според психиатъра Крешимир Радич, по културни аргументи, те се двоумят да признаят, че имат проблеми и да потърсят помощ.

По думите на експерта мъжете умират три пъти по-често от заболявания, свързани с алкохола, и макар че те са по-голямата част от лекуваните пациенти, доста от тях към момента не съумяват да получат помощ.

Алкохолизмът визира психологичното здраве на цялото семейство, което страда обществено и душевен поради пиещия член, означават специалистите.

" Домашното принуждение не е необичайност в такива фамилии. Лекарите постоянно се сблъскват със обстановки, в които фамилията не желае повече да контактува с болния си член, който пие, а той е инвалид, в неприятно физическо здраве и не може да се грижи за себе си ", споделя Крешимир Радич.

По думите му по време на пандемията от COVID-19 броят на подвластните от алкохол в Хърватия се е нараснал.

В края на ноември хърватското държавно управление одобри Стратегическа рамка за развиване на психологичното здраве до 2030 година, както и проект за деяние за битка със зависимостите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР