В Хърватия до момента са регистрирани 10 случая на маймунска

...
В Хърватия до момента са регистрирани 10 случая на маймунска
Коментари Харесай

Десет случая на маймунска шарка са потвърдени в Хърватия

В Хърватия досега са регистрирани 10 случая на маймунска шарка. Всички пациенти са мъже на възраст измежду 30 и 50 години, а в два случая е намерено, че те са се заразили в чужбина, съобщи снощи епидемиологът Горанка Петрович, показана от Хина.

Хърватия чака през идващите седмици първите партиди ваксини срещу тази рядка, заразна болест. Доктор Петрович показа, че всяка страна членка на Европейския съюз ще изготви личен план за ограничаване на заболяването.

Европейската комисия организира обща обществена поръчка за имунизациите. Разпределеното количество дози ще бъде пропорционално на популацията на всяка страна членка, показа Петрович. Хърватия може да чака 1400 дози за имунизация на лица, които са били в непосреден контакт с болните от маймунска шарка. Световната здравна организация (СЗО) обясни, че маймунската шарка обикновено е самоограничаващо се заболяване, като признаците не престават от две до четири седмици.

Възможно е да зародят усложнения. Маймунската шарка се предава на хората чрез непосреден контакт със възпален човек или животно, или с материал, възпален с вируса. От началото на годината досега случаите на маймунска шарка надвишават 14 000 в над 60 страни. Ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус разгласи епидемията от маймунска шарка за изключителна конюнктура с интернационално значение.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР