В Грузия е задържан микробус, превозващ шест взривни устройства с

...
В Грузия е задържан микробус, превозващ шест взривни устройства с
Коментари Харесай

В Грузия е задържан товар с експлозиви, минал през България

В Грузия е арестуван микробус, пренасящ шест взривни устройства с тегло 14 кг под прикритието на батерии за електрически коли. Това държавната работа за сигурност на страната.

Устройствата са били снабдени с електронен таймер и програмирано време за активиране. Товарът е пътувал от Одеса за съветския град Воронеж през Румъния , България и Турция , прецизира службата.

Три от устройствата са конфискувани на руско-грузинската граница. Други три, доставени до адрес в Тбилиси , също са иззети.

Службата за сигурност не изключва опцията уредниците да са възнамерявали да извършат терористични набези и на грузинска територия.

" Що се отнася до трите взривни устройства, оставени в Тбилиси - дали те са били предопределени за изнасяне за Русия, или е трябвало да бъдат оставени в Грузия за взривяване, ще бъде открито от следствието ", сподели Бача Мгеладзе, началник на центъра за битка с тероризма.

Според организацията превозването на взривните устройства е проведено от украински жител - родения в Батуми Андрий Шарашидзе . През 2020 година той се кандидатира за народен представител в Одеския регионален съвет от ръководещата в Украйна партия " Слуга на народа ".

Според службата общо 12 души може да са забъркани във вноса на взривни субстанции в Грузия: седем от Грузия, трима от Украйна и двама от Армения. Украйна към момента не е коментирала обвиняванията на грузинските служби за сигурност.

По случая е формирано наказателно дело за нелегално придобиване и предпазване на взривни субстанции и взривни устройства.

България не е измежду страните, през които е минал камионът, за който Москва твърди, че е бил взривен на Кримския мост, свързващ анексирания през 2014 година полуостров с континентална Русия. Това се споделя в публично известие, публикувано във вторник от пресслужбата на Министерския съвет.

Преди към година, когато беше взривен стратегическият за Москва Кримски мост, е тръгнал камион, претрупан с експлозиви. Според Кремъл той е минал поредно през Грузия, Армения и Северна Осетия, преди да влезе в Русия и да се взриви на Кримския мост. Оказа се обаче, че камионът не е прекосявал през територията на България.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР