В град Камено един проблем се подхвърля като горещ картоф

...
В град Камено един проблем се подхвърля като горещ картоф
Коментари Харесай

Неясна остава съдбата на проекта за крематориум край Камено

В град Камено един проблем се подмята като парещ картоф към този момент 3-та година. Фирмата „ Ворик груп “ прави няколкократни опити да реализира процедурата за построяването на крематориум край града.

Инвестицията е за 8 млн. лева, като потенциалът на оборудването планува да се правят 7 000 кремации на година.

Пети път вложителят се пробва да организира публично разискване на плана и пет пъти локалните хора го саботират.

Причината е, че жителите на Камено са изрично срещу край града да има крематориум.

В края на януари и в края на месец юни предходната година се организираха 2 присъствени публични разисквания на плана за строителството на крематориум на 1 км от град Камено.

На тях с изключение на вложителя дойдоха и учени от Българска академия на науките, с цел да обяснят какво съставлява софтуерният развой на кремация и замърсява ли той околната среда. И двете публични разисквания обаче претърпяха цялостно крушение, тъй като екипът на вложителя беше посрещнат с митинги и възгласи „ Никой не ви е канил, вън, събирайте си нещата и напускайте “, а на второто публично разискване хората демонстративно напуснаха залата. А за какво локалните поданици са срещу плана

До момента 2 400 души са декларирали с подписите си, че не желаят да има крематориум край Камено. Въпреки създалото се напрежение вложителят на плана Кристиян Киров не се отхвърля от него. От Регионалнаота екоиспекция в Бургас не одобряват за законно извършени двете публични разисквания, по тази причина вложителят Кристиян Киров е заставен да премине през процедурата 3-ти път.

И защото страната ни е в изключително състояние, третото публично разискване би трябвало да се организира онлайн. За тази седмица община Камено беше насрочила да се състои тази онлайн среща, само че това по този начин и не се случи.

Скандалите и конфликтите към плана за строителството на крематориум край Камено ще продължат. Засега локалните хора и вложителят не намират допустимия компромис, посредством който да поддържат връзка обикновено.

А до реализацията на плана следва още дълъг път. За да приключат процедурите, с изключение на Регионалната екоинспекция в Бургас и други държавни институции би трябвало да одобрят инвестицията.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР