В Господа се е преставил днес проф. д-р протопрезвитер Николай

...
В Господа се е преставил днес проф. д-р протопрезвитер Николай
Коментари Харесай

Почина проф. д-р протопрезвитер Николай Шиваров

В Господа се е преставил през днешния ден проф. доктор протопрезвитер Николай Шиваров. Датата и часа на опелото на упокоилия се на 92 години учител и свещеник ще бъдат обявени по-късно. Екипът на „ Добротолюбие “ изрича своите съболезнования на роднините и околните на отец Николай, както и на колегията на Богословския факултет за загубата. Вечна да бъде паметта му!
 
Проф. протопрезвитер Николай Стефанов Шиваров e роден на 28 август 1930 година в град София. Завършва Софийската духовна семинария през 1949 година, а през през 1953 година – богословие в Духовната академия „ Св. Климент Охридски “ (сега Богословски факултет към Софийския университет). Скоро по-късно постъпва стартира преподавателската си активност в Академията в катедра Свещено Писание на Стария Завет.
 
През 1957 година му е присъдено званието лекар по теология с „ Отношението сред заонодателствата на оракул Моисей и Хамурапи откъм генезис и наличие “.

През 1960 година Николай Шиваров е ръкоположен за духовник, а през 1966 – за протоиерей.
 
Хабилитационният му труд за доцентура през 1963 година е на тематика Древни древен ръкописи от Кумран.
 
От 1968 до 1970 доцент Н. Шиваров специализира във Виена и е първият духовник на новосъздадената българска църковна община в Австрия.
 
От 1970 е професор в Духовната академия Св. Климент Охридски, а от 1981 до 1989 година е и неин ректор. През 1972 година взе участие в Първия конгрес на правозлавните екзегети в Атина.
 
От 1972 година до през днешния ден проф. Шиваров е съветник за православните църкви на основаната след Втория Ватикански събор организация Pro Oriente. Той е представител на Българската православна черква в комисиите за двустранен разговор с римокатолиците и англиканите.
 
През 1989 година Йерусалимският патриарх отличава ставрофорен иконом с офикията протопрезвитер (протопрезвитерос мегас). По-късно Българската православна черква го награждава с църковния медал „ Св. Климент Охридски ” – първа степен.
 
През 1992 година е излиза от щемпел книгата му „ Библейска археология “.
 
От 1991 до 2001 година проф. Шиваров управлява обединената катедра по Библеистика в Православния богословски факултет на Великотърновския университет Св. св. Кирил и Методий, който през май 2009 година го отличи със званието почетен професор на университета. Също от този момент преподава в новооснования Нов Български Университет в София, а по-късно – и в филиала „ Любен Каравелов “ на Пловдивския университет „ Св. Паисий Хилендарски “ в град Кърджали.
 
Прот. проф. Шиваров взе участие в работата на плана „ Нов превод на Библията на български език “ от основаването му през 1993 година и до през днешния ден. Заедно с други езиковеди-библеисти той превежда Светото Писание на Новия и Стария Завет от истинските текстове. 
 
Особено скъпи са проучванията на протопрезвитер Николай Шиваров по отношение на методите за пояснение на антични текстове, систематизирани от него в издадена през 2005 година книга Херменевтика на Стария Завет.
 
Бог да го елементарни!
 
Източник: dobrotoliubie.com
 
 
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР