В горещо време мнозина се придържат към традиционните правила -

...
В горещо време мнозина се придържат към традиционните правила -
Коментари Харесай

7 неща, които не трябва да правите в жегите: експертен съвет

В горещо време мнозина се придържат към обичайните правила - да се появяват по-малко на улицата при пика на температурата, да пият повече и да не плуват, когато слънцето е в зенита си. Има обаче още редица неща, които е добре да научите, с цел да избегнете неприятни последици от прегряване. 

Daily Mail събра препоръки от редица специалисти. Някои от тях звучат много ненадейно, само че тези правила имат своята логичност.
Не пийте студено
Когато стане горещо, малко неща са по-привлекателни от концепцията да хапнете леден сладолед или близалка. Според диетологът Кери Торънс това решение постоянно е неинтуитивно и в последна сметка може да накара човек да почувства топлината още по-остро.

" Консумацията на храна води до повишение на температурата, защото процесът на храносмилане е съпроводен от обособяване на топлота. Това, съчетано с бързото изстудяване, породено от студена храна и питиета, значи, че тялото ви компенсира свръхкомпенсира това посредством повишение на вътрешната температура “, акцентира тя в коментар за BBC Good Food.
 сладолед, топлота Яденето на студена храна кара тялото да увеличи вътрешната си температура. Снимка: PixabayНе купувайте нови обувки
Въпреки че може да е изкушаващо да прекарате време в климатизирани молове, с цел да прекарате времето си в горещо време, най-добре е да стоите надалеч от магазините за обувки. В подобен интервал краката се подуват, а определените обувки могат да се окажат прекомерно огромни.

Ефектът, прочут като термичен оток, нормално се предизвиква от кръвоносните съдове на човек, подути от топлота. Това е част от процеса на контролиране на телесната температура. Когато настъпи тази смяна, течността може да проникне в близките тъкани, създавайки отичане.
Не яжте манго, аспержи или артишок
Има доста неща, които се предлага да избягвате в горещо време, като алкохола. Както знаете, той дехидратира тялото. Въпреки това, редица избрани диуретични храни също могат да причинят дехидратация, в това число манго, аспержи и артишок.

Те са освен вкусни, само че и потребни за хора, страдащи от задържане на течности в организма. Но в жегата е по-добре да ги изоставите. За да запазите повече влага в тялото, по-добре е да ядете домати, краставици, горски плодове и зеленчуци, като спанак, с високо наличие на вода.

В горещо време можете да пиете кокосово мляко или вода, които съдържат електролити като калий, натрий и магнезий, с цел да ви оказват помощ да останете хидратирани.
   манго, плодове, топлота Мангото е диуретик Снимка: GettyБез ремонт на дома
Според Dulux съществува риск домашната багра, оставена да изсъхне при горещо време, да „ избухне “, правейки стените да наподобяват малко по-зле. Това се дължи на обстоятелството, че високите температури предизвикват разширение на влагата и въздуха, уловени под кино лентата на боята. След това си проправя път на открито, образувайки мехурчета. По същия метод се предлага да се въздържате от тапетиране на къщата при доста горещо време. Високите температури могат да изсушат лепилото, което е нанесено върху тапета, преди да го залепите към стената, или да накарат хартията да се извие по краищата.

Към това би трябвало да се прибавят и токсичните изпарения от багра и лепило, които се усещат доста по-силно в жегите.
Не охлаждайте кучето си с мокра забрадка или сладолед
Кучетата се охлаждат посредством загуба на топлота във въздуха към тях и посредством изпаряване, когато са мокри. Това значи, че в случай че ги покриете с мокра забрадка, те могат да се нагорещят, защото тя работи като изолиращ пласт.

Вместо това е по-добре да поставите мокра забрадка, върху която животното ще лежи, или да напълните басейна с вода, където кучето може или да се качи изцяло, или да охлади лапите си.

Не хранете животните със сладолед.

" Топлото време може да изкуши вашия окосмен другар с вкусно студено лакомство, само че едно нещо, което не би трябвало да му давате, е сладолед. Някои типове сладолед съдържат съставки, които са нездравословни за вашите домашни любимци и могат да ги разболеят. За разлика от хората, ледената сметана е по-трудна за храносмилане от нашите домашни любимци, тъй че дръжте вашите домашни любимци надалеч от сладки лакомства и вместо това изберете нещо като кубчета лед, с цел да ги охладите “, сподели ветеринарният доктор Джон Смит.
 куче, топлота, басейн Снимка: Catherine Falls Commercial/Moment/Getty ImagesНе носете синтетични облекла или дънкови къси панталони
„ Скъсените къси панталони могат да наподобяват ужасно с плажно боди и бикини, само че тъжната действителност на дънковите къси панталони е, че заради плътността и тежестта на материята, те няма да създадат нищо, с цел да ви охладят “, сподели стилистът на звездите Миранда Холдър.

Вместо деним, тя предлага свободно долни дрехи и предизвестява против синтетика непременно.

„ Синтетиката като полиестер, найлон и акрил не всмуква влагата, което значи, че потта ви ще се натрупа на всички неверни места през целия ден, оставяйки ви в мокра, потна каша “, изясни тя.
Не зареждайте телефона си денем
Невероятно количество топлота се генерира от уредите в дома. През 2020 година откриватели от ZDNet тестваха безжично зарядно устройство благодарение на термовизионна камера, с цел да проучат какъв брой е горещо както по време, по този начин и без приложимост. Те откриха, че когато iPhone 11 Pro Max беше подложен на безжично зарядно устройство, температурата на устройството доближи 32°C, а температурата на околната среда доближи 20°C.

Затова би трябвало да изключвате устройствата, когато не се употребяват, и също по този начин да се уверите, че има задоволително място за вентилация в задната част на хладилниците и фризерите, с цел да избегнете вътрешно прегряване.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР