В горещия четвъртък българските политически страсти отново не заемаха първите

...
Коментари Харесай

Вечерни новини: Ток и парно поскъпват, строителният контрол все пак откри нарушения на плаж "Смокините"

В горещия четвъртък българските политически пристрастености още веднъж не заемаха първите позиции в новините, въпреки да остават едвам десетина дни до изборите. Вместо това фокусът беше върху по-високите от 1 юли цени на природния газ, и надлежно на тока, парното и топлата вода.

Новина, която вълнува освен българите, само че и всички европейци, беше и влизането в действие на така наречен дигитален коронавирус документ (EUDCC). България е измежду първите седем страни, за които на 1 юни бе оповестено, че са тествали и към този момент го издават (на уеб страницата на Националната здравно-информационна система на Министерството на здравеопазването). Сертификатът в системата за свободно секване на границите сред страните членки на Европейски Съюз ще съдържа данни - имунизиран, преболедувал или с негативен PCR тест. Пропускът е идентичен за 33 страни - 27 членки на Европейски Съюз плюс Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия и Швейцария. Някои страни, обаче, си резервираха правото за спомагателни правила за искащите да влязат в тях. Продължават и договарянията с други страни отвън общността за взаимно признание на удостоверенията.
НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯТокът, газът и парното нарастват доста
Най-голямото за последните години покачване на енергийните услуги утвърди през днешния ден КЕВР. Електроенергията за семействата се покачва приблизително с 4.4%, като смяната варира от 3.51% при " Енерго-про " до 5.57% при ЧЕЗ. Първоначално скокът в цените трябваше да е приблизително към 3%, само че след изключителната заповед на служебния енергиен министър Андрей Живков за включване на държавната Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " в микса от производители покачването е по-голямо.

Наред с това КЕВР дефинира и нова цена на природния газ, която е двойно по-висока от предстоящата - 49.94 лева./мВтч при прогноза до през вчерашния ден от 46.88 лева./мВт. Това повишаване на газа е следващото за последните месеци, като по отношение на март натрупването е с близо 75%. Именно това е и повода за фрапантното ще нарастнат парното и топлата вода за клиентите на топлофикациите. Средното покачване за страната е 16.23%, само че в София растежът е близо 20%, а във Велико Търново с над 23%. Така в случай че разноските за предишния отоплителен сезон на един апартамент в столицата са били 1500 лв., през този ще са 1800 лв..
ДНСК въпреки всичко откри нарушавания на плаж " Смокините - север "
Началникът на Дирекцията за народен строителен надзор Влади Калинов е подал сигнал до Върховна административна прокуратура поради издадени от основния проектант на Созопол 5 разрешителни за слагане на преместваеми обекти на плаж " Смокините -север ", оповестиха от дирекцията. В сигнала е посочено, че за утвърдените капиталови планове е планувано " сглобяемо строителство ". Според издадените разрешителни обаче, на плажа могат да се правят " строително-монтажни работи ", каквито не са планувани при сглобяемите обекти. От ДНСК оповестяват, че заложените в плановете габарити на посочените в сигнала уреди и метода на тяхното разработване, изрично демонстрират, че обектите са проектирани като " монтажен градеж ", а не като преместваем обект по смисъла на Закона за устройство на територията. В средата на май инспекцията на РДНСК Бургас не откри нарушавания.
В една трета от секциите в чужбина ще се гласоподава машинно
По решение на ЦИК в секциите, където са дали своят вот над 425 гласоподаватели на миналите избори ще има по две машини за по-гладко протичане на изборния развой. В 9401 секции в България ще се гласоподава единствено машинно, а от тях в 1115 ще има по две машини за гласоподаване, стана ясно от конференция на ЦИК през днешния ден. Машинно ще се гласоподава и в 273 секции отвън страната, в 148 от които също ще има по две машини. Общо 421 устройства за гласоподаване към този момент са изпратени в чужбина. На 11 юли българите в чужбина ще гласоподават в безусловно рекорден брой секции 784 или със 69% повече по отношение на април 2021 година По данни на Министерство на външните работи най-вече секции ще има във Англия, Германия и Турция: надлежно 135 секции (286% нарастване по отношение на април 2021 година ), 117 секции (70% увеличение) и 112 секции (220% увеличение).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР