В Голяма зала на Доходното здание се състоя концерт-спектакъл по

...
В Голяма зала на Доходното здание се състоя концерт-спектакъл по
Коментари Харесай

ФТС „Зора“ получи плакет от Община Русе за 15 години от основаването си

В Голяма зала на Доходното здание се състоя концерт-спектакъл по случай 15-ата годишнина на Фолклорно-танцово студио „ Зора “ към Общинския юношески дом. От името на хореографа на състава Мъгърдич Астхигиян почетен плакет от Община Русе за дългогодишния креативен път на “Зора ” получи шефът на ОМД Красимира Николаева.

„ Силно имам вяра, че ще продължите да възпитавате в идните генерации почитание към националните танци, изкуството и живота, че ще учите всички нас на българщина и родолюбие “, сподели зам.-кметът на община Русе Енчо Енчев при връчването на оценката. Той пожела на възпитаниците на студиото да продължат да обичат и пазят българските фолклорни обичаи, както и да носят славата на състава и Русе по целия свят.

Официални посетители на събитието бяха още зам.-кметът Димитър Недев, началникът на РУО-Русе доктор Росица Георгиева, шефът на Оперативна програма „ Спортни парцели “ Лачезар Иванов и общинският консултант от групата на Движение за права и свободи Борислав Рачев.

По случай годишнината танцьорите от “Зора ” показаха русчуклийска празнична сюита, варненски танц и други фолклорни осъществявания. В концерта се включиха Балет „ Импулс “ с ръководители Петя Бонева и Милена Лазарова, както и реализатори на фолклорни песни от НУИ „ Проф. В. Стоянов “.

ФТС „ Зора “ е учредено през 2008 година по концепция на тогавашния шеф на Общинския юношески дом Мариан Савов, който събира група запалянковци отпред с хореографа Мъгърдич Астхигиян, с цел да положат основите на нов състав в града.

Още на първата годишнина от основаването си фолклорното студио гостува в Унгария. В началото съставът включва младежи и девойки над 14-годишна възраст. С течение на времето нараства нуждата от детски състав. Набират се деца от 6 до 16-годишна възраст и през 2014 година групировката е реалност.

Първото й присъединяване в конкурс е през 2011 година - „ Златна гега “ в Котел, където печели трета премия за осъществяване и специфичната премия на кмета, която за първи път напуща подбалканския град.

За 15 години Фолклорно танцово студио „ Зора “ има голям брой участия на локално и интернационално равнище. Изпълненията на групировката се радват на огромен интерес от ценителите на българското фолклорно танцово изкуство.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР