В глобален мащаб през 2021 г. има регистрирани няколко земетресения

...
В глобален мащаб през 2021 г. има регистрирани няколко земетресения
Коментари Харесай

Няколко земетресения със сила над 8 по Рихтер белязаха годината


В световен мащаб през 2021 година има регистрирани няколко трусове с магнитуд над 8. За благополучие, у нас изминаващата година се характеризира със слаба сеизмична интензивност. Това заключи за Българска телеграфна агенция Пламена Райкова от Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българска академия на науките, която е основен помощник и лекар по специалността " Сеизмология и вътрешен градеж на Земята ".

Земетресенията са едни от най-катастрофалните естествени бедствия. Това се обуславя от спецификата на явлението - кратковременно и със мощно влияние, с последици върху огромна територия. За сеизмично дейните региони в света земетресенията са неделима част от живота и няма област от Земята, която да не е наранена, в една или друга степен, от този естествен феномен.

Земетресенията на Земята са неравномерно разпределени по цялата ѝ повърхнина. Те са съсредоточени в така наречен сеизмични пояси. Голяма част от сеизмичните пояси съответстват с контурите на зоните сред тектонските плочи.

В световен мащаб през 2021 година са регистрирани няколко трусове с магнитуд над 8

 След мощния трус в Нова Зеландия е издадено предизвестие за цунами
След мощния трус в Нова Зеландия е издадено предизвестие за цунами
Снимка: Getty Images

Едното от тях е в региона на Аляска с магнитуд 8.2 по Рихтер, друго земетресение с сходен магнитуд - 8.1, е записано в региона на Южните Сандвичеви острови, ситуирани в южната част на Атлантическия океан, а третото събитие е в региона на Нова Зеландия, силата му също е 8.1.

Около 17 трусове с магнитуд сред 7-а и 8-а степен са регистрирани на Земята

Едното от тези събития е от 4 март 2021 година, в региона на Нова Зеландия със мощ 7, а след земетресението е издадено и предизвестие за заплаха от цунами. Друго земетресение от този диапазон е от 28 ноември 2021 година, в региона на Перу - 7.5, като е било усетено на огромна повърхност.

 Трус със мощ 7,1 по Рихтер нанесе вреди в Акапулко, Мексико, през септември
Трус със мощ 7,1 по Рихтер нанесе вреди в Акапулко, Мексико, през септември
Снимка: Getty Images

По отношение на микросеизмичните събития, или такива с магнитуд под 2.5, в световен мащаб за отиващата си година не може да се каже какъв брой тъкмо са следени за едно денонощие. В взаимозависимост от сеизмичната конюнктура, те са разнообразни.

Най-силното земетресение в България през 2021 година е записано на 25 ноември, с магнитуд 3,6, в региона на Самоков.

Територията на България абсолютно се числи към земетръсно рисковите области на Земята. От сеизмологична позиция през изминаващата година страната ни обаче се характеризира със слаба сеизмичност. Най-силното записано събитие тук е земетресението от 25 ноември 2021 година, в региона на Самоков. Силата му е 3.6 и е било усетено в региона на града, както и в елементи на София.

 7,3 по Рихтер разклати Индонезия (видео) Виж още

Що се касае до по-слабите земетресения (по-малък магнитуд от 2.5), у нас са следени приблизително по едно земетресение в интервал от два-три дни.

През тази година в региона на Велинград се следи слаба сеизмична интензивност. Активността в региона е от роев вид, което е особено за района. В поредицата бяха регистрирани към 15 трусове, с магнитуд сред 1.8 и 2.9, с дълбочина до 10 километра. Най-силното събитие от поредицата за момента е земетресението от 16 ноември с магнитуд 2.9, както и с дълбочина от 9 километра, напомнят сеизмолозите от Българска академия на науките.

В съпоставяне с България, териториите на Гърция и Турция се характеризират с по-висока сеизмична интензивност през 2021 година Пример е земетресението от 3 март 2021 година, на територията на централна Гърция, наоколо до град Трикала, с магнитуд 6.3, след което е следена интензивна афтършокова серия - един от най-силните следващи земетресения е с магнитуд 5.8. Също по този начин и земетресението от 31 август 2021 година, с магнитуд 5.1 в региона на Западна Турция. Друго земетресение със мощен магнитуд е от 12 октомври 2021 година в региона на остров Крит, Гърция. Земетресението с магнитуд 6.5 е с епицентър на 180 километра югоизточно от град Ираклио, Гърция.

Трябва да се означи, че изказванието, че по-слабите трусове освобождават последователно силата не важи за огромни територии, осведомят сеизмолозите.

От 1901 до 1928 година на територията на България е имало поредност от мощни и разрушителни трусове

В исторически проект може да се каже, че земетръсната интензивност на територията на страната ни е една от най-ярките изяви на актуалната геодинамика по нашите земи. През миналите епохи територията на България е била подложена на мощни сеизмични въздействия. През 20-и век на територията на страната ни са едни от най-силните европейски трусове. От 1901 година до 1928 година се осъществя поредност от мощни, разрушителни трусове.

 Снимка: Getty Images

Най-силното събитие е от 4 април 1904 година, с магнитуд по сеизмичен миг 7.6 и с активност от 10-та спепен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник. Земетресението е усетено на обширна територия - до Будапеща, Унгария, а очевидци настояват, че са следени повърхностни талази от земетресението в София. Следи от земетресението в Кресненското дефиле могат да се видят и в този момент. Земетресението е последвано от добре изявена афтършокова интензивност, траяла повече от три години.

В международен мащаб може ли да се предвиждат земетресенията?

" Чисто научни опити се вършат на доста места по света, търсят се връзки и корелации, които да дадат опция по някакви други събития, които се случват, да съдим за бъдещи възможни трусове. Но еднопосочни прогнози за трусове изрично още няма на никое място по света, може някой теоретичен план да се пробва да търси връзка с други геомониторингови действия, само че еднопосочна прогноза за трусове няма. И това е напълно естествено, тъй като, в случай че се предвижда и стане, е добре, само че, в случай че не стане, не е добре, разяснява проф. Николай Милошев, шеф на Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българска академия на науките.

" Това не е като метеорологичната прогноза, която се прави за всеки ден - от повече от 100 години. Ако се приказва за сеизмологична прогноза, тук всичко на практика би трябвало да е на 100 %. Счита се, че при приблизително мощните трусове жертвите са повече от суматохата, в сравнение с от самото земетресение. При земетресенията през 1999 година в Турция, моя колежка ми сподели, че е видяла по какъв начин човек се хвърля от прозореца - от смут и от това, че не знае какво да направи в този миг ", добавя професорът.

Той споделя и че се търсят предвестници на земетресенията, да вземем за пример измерването на наличието на радон, само че още не може да се каже при какви количества от него ще има земен трус. " Затова всичко за прогнозите на земетресенията е хипотетично ", съобщи шефът на института по геофизика, геодезия и география.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР