В германската политика всичко стана по-сложно след провелите се парламентарни

...
В германската политика всичко стана по-сложно след провелите се парламентарни
Коментари Харесай

За Меркел хубавото време остана в миналото


В немската политика всичко стана по-сложно след провелите се парламентарни избори. Съставянето на държавно управление ще отнеме много време.

На идващото утро след политическото земетресение в Берлин, а и в цяла Германия въпреки всичко изгря слънце. Първият ден след тези необикновени избори за Бундестаг беше заоблачен и противен в немската столица. Слънчевите дни останаха в предишното.

Такава ли ще бъде и политическата картина в идващите месеци? Новият Бундестаг, в който влязоха 709 депутати от пет партии и една коалиция /консервативният блок ХДС/ХСС/ ще бъде напълнен, както в никакъв случай преди. С оглед на влизането на „ Алтернатива за Германия “ /АГ/ и завръщането на Свободната демократическа партия /СвДП/ в Народното събрание, извънредно доста депутати за пръв път ще получат опция да се изкажат от парламентарната естрада. Това вещае непредсказуемост и евентуално ще сервира неприятни изненади.

Ще заеме ли АГ още по-десни позиции?

И не става дума единствено за дебюта на АГ. Нейната парламентарна група още не беше образувана, а най-известният и сполучлив представител на партията, нейният съпредседател Фрауке Петри, към този момент се дистанцира от своите съпартийци и се оплака, че умерените членове на АГ са „ дискредитирани на всички равнища “.

Час по-късно последва вест от Мекленбург-Предна Померания, че четирима депутати са напуснали групата на „ Алтернативата “ в локалния Ландтаг. Това е доказателство на тезата, че популизмът не може да бъде партийна стратегия. АГ е застрашена от още по-силно придвижване надясно. Доверието на гласоподавателите задължава, в това число и към надеждност.

Можем по друг метод да оценяваме изявленията на Мартин Шулц след изборите, само че е удивително, че неговата Германска социалдемократическа партия /ГСДП/ е записала приемането на 975 нови членове единствено за една нощ. „ Зелените “ регистрираха приемането на 268 нови членове. Навярно и останалите партии скоро ще оповестят сходни вести. Политическата полемика не стопира след явяването пред изборните урни.

Във времената на най-големи вътрешнополитически несъгласия до края на 70-те години на предишния век, когато Федералната република се изграждаше, в Германия се наблюдаваше надалеч по-голяма изборна интензивност. В неделя тя бе 76,2%. Големите партии в действителност бяха национални партии с огромен брой членове. Днес партиите още веднъж би трябвало да привлекат жителите в политиката, тъй като в нея вземат участие все едни и същи хора. Политиката е съревнование и спор за най-хубавите концепции. Това е като битката на всеки против всеки на тепиха.

Трудното сформиране на държавно управление

В предизборния лагер на Християндемократическия съюз имаше премного щастливи лица от младежкия актив на партията, които честваха обезкуражаващия резултат на консерваторите - като че ли този резултат бе победа. А лидерът на листата на баварския Християнсоциален съюз Йоахим Херман се радваше, че техният блок с ХДС е предотвратил обединението сред социалдемократи, леви и „ зелените “. Все едно подобен вид е бил обсъждан през последните месеци... Херман е персонално виновен за слабите позиции на ХСС: отпред на партийната листа той не съумя да се трансформира в мотор, не съумя да завоюва мандата. Сега той се нуждае от министерски пост, с цел да прекара идващите 4 години в Берлин.

Това прави съставянето на държавно управление много сложна задача. Все отново някой би трябвало да ръководи, да поема отговорност и да реализира взаимни отстъпки. Ангела Меркел съобщи в нощта след изборите, че „ предстоят тежки седмици “, само че всичко ще се подреди, значимо е да се има поради отговорността пред родината и партийната стратегия.

Канцлерът е отслабен

Остава факторът време. През 2005 година, когато се сътвори първата „ огромна коалиция “ при Меркел, съставянето на държавно управление лиши 65 дни. Вторият път през 2013 година тази задача лиши 86 дни. Сега представителите на немската стопанска система един след различен упорстват за допустимо най-бързо образуване на коалиция. Това искане беше адресирано на първо място към сегашния и по всичко проличава и предстоящ канцлер.

Но самата Меркел е отслабена, колкото и да излъчва успокоение на фона на постигнатите изборни резултати. Ако би трябвало да сме по-точни, изходът от изборите демонстрира, че ХДС е изгубил тези гласоподаватели, които се усещат нестабилно, опасяват се за своето бъдеще и евентуално затова реагират по този начин нападателно към мигрантите. За 12 години на поста канцлер Меркел към този момент няколко пъти се възраждаше като политик. Този път ще й бъде доста по-трудно от позиция на партийната политика. За Меркел слънчевото време остана в предишното. /БГНЕС

----------------

Кристоф Щрак, наблюдаващ на „ Дойче Веле".
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР