В Германия ограниченията, наложени заради коронавирусa, постепенно отпадат. Въпреки това

...
В Германия ограниченията, наложени заради коронавирусa, постепенно отпадат. Въпреки това
Коментари Харесай

Хиляди германци протестират срещу ограничителните мерки, а заразата расте

В Германия рестриктивните мерки, наложени поради коронавирусa, последователно отпадат. Въпреки това хиляди демонстранти се събраха в Берлин, Мюнхен, Щутгарт и други немски градове през уикенда, с цел да се разгласят срещу ограниченията на правителството.

Протестиращите обвиниха политици и медицински служащи, че всяват паника и нарушават правата на жителите с продължителното блокиране на стопанската система на страната. В някои от градовете в демонстрациите взеха присъединяване както поддръжници на тайни теории в обществените мрежи, по този начин и изтъкнати антиваксъри. Правителствените чиновници приканиха жителите да бъдат внимателни към невярната информация, разпространяваща се в интернет, като да вземем за пример концепцията, че 5G цифровите мрежи стоят зад разпространяването на вируса или че ограниченията за ограничаване на вируса са предопределени за потъпкване на гражданските права и свободи на хората.

Някои специалисти към този момент изричат притеснения от дестабилизиращия резултат, който демонстрациите могат да имат върху напъните на страната да ограничи ковид, до момента в който други са загрижени, че митингите могат да подсилят радикализацията.



Протестът в Мюнхен, като се изключи че беше оживен, не се съобрази със обществената отдалеченост, която към момента е наложителна в страната. Местната полиция използва високоговорители, с цел да припомня на протестиращите да сведат до най-малко риска от заразяване и да съблюдават инструкциите. Въпреки това униформените не прекъснаха акцията, а единствено отстраняваха демонстрантите, които демонстрираха гражданско непокорство. В Щутгарт излезлите на улицата даже спазваха правилата за разграничаване, а в Берлин униформените се намесиха единствено с цел да установят самоличностите на членовете на дребна група от участници. Все отново над 100 са арестите в страната по време на митингите.

Правителството на Германия разгласи облекчение на ограниченията поетапно, като страната влезе в нова фаза на 6 май. Това движение обаче се вижда прекомерно постепенно за някои от жителите. Както и изискването, което е наложено от ръководещите, с цел да може последователно немските жители да се върнат към рутината си – седмично броят на новите инфекции да не надвишава 50 на 100 000 поданици.

В 10 района на Германия тази норма към този момент е завишена. Особено притеснителни са данните от Косфелд в Северен Рейн-Вестфалия (52,7), Щайнбург в Шлезвиг-Холщайн (62,4) и Грайц в Тюрингия (75,4). Това е и причината Косфелд да отложи облекчаването на ограниченията с една седмица. 

От изследователския институт  " Роберт Кох " потвърдиха, че в Германия болестта още веднъж се предава по-бързо, като коефициентът на репродукция е 1,1. Този коефициент демонстрира какъв брой души заразява един притежател на инфекцията и се употребява като знак за това какъв брой бързо се популяризира заболяването. 1,1 значи, че в момента 10 души предават болестта на общо 11 индивида, а за да се приказва за " затихване ", коефициентът на репродукция би трябвало да остане под 1. Не би трябвало да се подценява фактът, че при започване на март коефициентът беше 3, а при започване на април 1,3, като даже спадна до 0.83 в края на първата седмица на април.  

В края на април канцлерът Ангела Меркел предизвести, че ако коефициентът на репродукция остане 1,1, през октомври лечебните заведения ще доближат лимита на опциите. А в случай че коефициентът е 1,2, този сериозен миг ще пристигна още през летните месеци. 

 
Европейски Съюз се изправя пред невиждана до момента криза

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР