В Германия настояват Русия да разследва опита за убийство на

...
В Германия настояват Русия да разследва опита за убийство на
Коментари Харесай

В Германия: Северен поток-2 трябва да бъде спрян заради отравянето на Навални

В Германия упорстват Русия да проверява опита за ликвидиране на водача на съветската съпротива и приканват за наказания, в това число против „ Северен поток–2”, написа „ Дойче веле”, съобщи БГНЕС.

Съобщението на берлинската клиника „ Шарите”, че в организма на съветския политик Алексей Навални са открити следи от отрова, провокира необятна полемика в немските медии и измежду политическите кръгове в страната.

„ Навални е токсичен!”, гласи заглавие в най-популярния таблоид в Германия „ Билд”. Случилото се е разказано като „ възмутително деяние”, което „ съществено подкопава” доверието на Запада към съветското управление, съобщи в диалог с изданието немският посланик Волфганг Ишингер. Той оглавява същата тази Мюнхенска конференция по сигурността, която всяка година дава естрада на представителите на съветското управление и където Владимир Путин към този момент се е изказвал. Друг събеседник на „ Билд” – Александър Ламбсдорф от Свободната демократична партия, настоя за „ наказания и тъжба в интернационалния съд”, с цел да бъдат осъдени причинителите на това закононарушение.

„ Отговорът на Запада на опита да бъде погубен Алексей Навални би трябвало да бъдат санкции”, счита и икономическото издание „ Ханделсблат”. „ Отравянето на водача на съветската съпротива би трябвало да бъде последвано от целенасочена реакция. И балтийският газопровод „ Северен поток–2” не би трябвало да бъде пускан в експлоатация”. Този план, съгласно анализатора на „ Ханделсблат”, би трябвало да бъде спрян преди приключването на последните метри от него.

Стремежът да се понижи зависимостта от съветския петрол и газ в този момент придобива в допълнение политическо измерение. С помощта на такива енергийни планове като „ Северен поток–2” Русия получава пари, които употребява за финансиране на репресивния си уред. Намаляването на зависимостта от енергийните доставки от Изток ще защищити от отмъщението на Русия при въвеждането на нови строги наказания.

Изданието не се съмнява въобще, че зад офанзивата против Навални стоят съветските специфични служби. „ Как по този начин се случи, че специфичните служби на практика непрекъснато наблюдават водача на съветската съпротива, а той все пак пострада?”, задава реторичен въпрос „ Ханделсблат”.

Според демократичния „ Зюддойче Цайтунг”, фактът, че немското държавно управление е упълномощило на полицията да охранява Навални в болничното заведение, без да изчака диагнозата на лекарите от „ Шарите”, е категоричен политически жест. „ Ангела Меркел демонстрира по този метод на Путин, че го счита за кадърен на всичко”, написа изданието. Ходът на следствието на това закононарушение от страна на съветските управляващи ще покаже дали отхвърлят покушението против живота на опозиционера като инструмент на политическа битка. От това значително ще зависи бъдещето на германско-руските връзки и въобще на връзките на Москва със Запада.

Аналогично е визията и на консервативния „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”. Според вестника, към момента положителните взаимоотношения сред федералното държавно управление и Кремъл значително са резултат от постоянно неправилната въздържаност на Германия. „ Сега Берлин приказва в прав текст”. Руските управляващи могат да отговорят с пропагандни контранастъпления и да заявяват съмнение към немските лекари. Могат да имитират „ разтревожена невинност” или различен тип държание. От реакцията им значително ще стане ясно, до каква степен Москва въобще е заинтригувана от запазването да положителните връзки с Берлин.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР