В Германия живеят милиони руснаци. Вчера няколкостотин от тях гордо

...
В Германия живеят милиони руснаци. Вчера няколкостотин от тях гордо
Коментари Харесай

Руснаците в Германия, които гордо развяха руския флаг

В Германия живеят милиони руснаци. Вчера няколкостотин от тях гордо развяха съветски знамена. Гледка, която накара мнозина германци да настръхнат. А. Андреев напомня основни моменти от столетната руско-германска история.

Знаете ли кой майчин език е най-разпространен в Германия след немския? Не, не е турски. Нито арабски или британски. Над 3 милиона души в Германия приказват като майчин език съветски. Много от тях гледат съветските пропагандни канали по тв приемника. И пазарят в съветски супермаркети, където щандовете за алкохол оферират подаръчни пакети, завършени като автомати " Калашников ", револвери или сандъчета с гранати.

Няма благонадеждна статистика, само че обстоятелствата приказват, че сериозен % немски жители от съветски генезис гласоподават за извънредно дясната партия " Алтернатива за Германия ". И че постоянно са се включвали в доминираните от тази партия антиваксърски митинги.

А през вчерашния ден, до момента в който в София се организираше концерт в поддръжка на Украйна, към 500 руснаци, живеещи в региона на Кьолн и Бон, развяха от колите си съветски флагове в границите на проведено по интернет автошествие. Липсваше кръвожадният знак Z, който към този момент на доста места в Германия е неразрешен. Но пък измежду участниците имаше мотоциклетисти от " Нощните вълци ", които намерено поддържат Путин, а паралелно с цветята и венците, положени на руски военни гробове в Бон, беше почетена и паметта на починалите бойци в Източна Украйна.

Столетната руско-германска история

Хората от съветски генезис, които живеят в Германия, въплъщават столетната история сред руснаци и германци, белязана от проливането на доста кръв, само че и от натоварен двупосочен политически, стопански, културен и теоретичен продан. Петър Първи внася в Русия немски експерти, Сталин пък прокужда техните потомци като " неблагонадеждни " в Казахстан. Ленин е провел Октомврийска гражданска война с мощна немска поддръжка, а сред Ваймарската република и болшевишка Русия в двете посоки тече високоволтово напрежение. С съветска помощ Германия още веднъж се милитаризира, Хитлер и Сталин си разделят Полша, след това по този начин нареченият " Трети Райх " е надвит от съдружниците, в това число и от съветските войски, което пък води до възникването на две Германии. В началото на 90-те години на предишния век руският водач Михаил Горбачов дава зелена светлина за обединяването на тези две страни. Неслучайно и до момента мнозина създатели пишат, че към руснаците днешните германци изпитват две преобладаващи усеща: виновност поради експанзията на Хитлер и признателност поради обединяването с благословията на Москва.

След този исторически галоп дано да си напомним, че през последните десетилетия връзките сред Москва и Берлин също попадат в категорията " специфични ". Бившият канцлер Герхард Шрьодер, чиято Социалдемократическа партия дълго време беше доста благоразположена към Русия, отприщи двата " северни потока " и по този начин тежко обвърза страната си с съветските горива. Няколко министри на Шрьодер продължиха линията му, мощни проруски благосклонности до ден-днешен демонстрира и релативно мощната Лява партия в Германия, а даже някогашната канцлерка от ХДС Ангела Меркел съгласно мнозина не е оценила в точния момент заплахата, произлизаща от Путин - нищо, че двамата можеха да беседват свободно както на съветски, по този начин и на немски.

В Германия през днешния ден: коси погледи към руснаците

Днес картината наподобява напълно друга. Много руснаци в Германия към този момент са нащрек, когато приказват майчиния си език, тъй като близките постоянно им мятат коси погледи. От Германия, меката на класическата музика, на процедура бяха прогонени две от най-грандиозните светила в тази сфера: съветският диригент Валери Гергиев и оперната певица Анна Нетребко, които са известни като последователи на Путин. В същото време пъстрата и витална съветска литературна, театрална и културна сцена в Германия в преобладаващото си болшинство осъжда войната на Путин.

Автодемонстрантите в някогашната столица Бон също материализираха описаните нагоре безброй амбивалентности: те не поддържаха категорично войната, само че не я и осъдиха. А германците, които ги гледаха от бонските тротоари под разцъфналите вишни, несъмнено не бяха удовлетворени: поради съветските флагове, които по целия свят през днешния ден се свързват единствено с експанзията против Украйна.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР