В Германия живеят и работят не само много българи, но

...
В Германия живеят и работят не само много българи, но
Коментари Харесай

Защо Германия продължава да е предпочитана страна за работа


В Германия живеят и работят освен доста българи, само че доста хора от всевъзможни националности. Страната от години е известна дестинация за тези, търсещи по-добър, организиран живот. Предлага доста варианти за кариера и конкурентни заплати, има устойчива стопанска система - в действителност най-мащабната в Европа, ниска безработица и многочислени благоприятни условия да се реализирате сполучливо на пазара на труда. Дали и вие да не стегнете куфарите по образеца на доста други хора и да поемете натам? Решението е ваше, от нас – малко информация за ситуацията на трудовия пазар в страната.

Труден ли е езикът и елементарно ли е напредването сред Германия и България?
-->
Ако не знаете немски, локалните управляващи провеждат курсове, на които можете да овладеете езика. Той се учи още по-лесно и бързо в среда, в която всички към вас го приказват. Преди да вземете решение, дали тъкмо тази страна е подобаваща за вас, постоянно можете да извършите бързо странствуване до там, с цел да добиете визия за нейната организация, общество, уреденост. Достатъчно е да резервирате полет през esky, където бързата и гъвкава търсачка дава достъп до всички авиолинии на едно място. тук: можете да избирате сред полети до разнообразни немски градове като Берлин, Дортмунд, Меминген, Хан, Кьолн, Нюрнберг, Карлсруе, Франкфурт, на доста налични цени. Отидете, вижте, поговорете с близки, другари и познати на познати, които към този момент са част от немското общество и работна среда и съберете повече противоположна връзка по отношение на дълготрайните вероятности и условия на живот и реализация във всеки един смисъл.



Има ли задоволително работа в Германия и какви са заплатите?

Мащабите на стопанската система на Германия се дължат и на разнообразни огромни предприятия, които имат потребност от хора. Проучванията указват, че след няколко години над 16 млн. индивида ще се пенсионират. Това значи спад с към 1/3 на настоящата работна мощ в страната, като надлежно ще има потребност от още повече нови експерти, които да заемат освободените работни позиции. Освен в производството, са налични и доста позиции за IT, инженери и хора в всевъзможни специалности от всички сектори.  Според статистическата работа на страната за работните места (Statistik Bundesagentur für Arbeit, statistik.arbeitsagentur.de), към ноември 2022 година в Германия има 823 хиляди свободни позиции. Коефициентът на безработица е 5,3 %. Кандидатите за позиции за професионално образование са 422 000. Подобно на нашето българско бюро по труда, те имат опция да покачат своите познания и умения и да добият подготовка в избрана област. Общо социалноосигуряващите се хора в страната са съвсем 35 млн. души, от които 7397700 са нископлатени служащи. Destatis сочи, че към  1.10.2022 година минималната заплата в страната се усили от 10,45 евро на час до 12 евро на час, което се равнява на брутна минимална заплата от 2000 евро на месец. За съпоставяне, в Испания примерно, тя е 1000 евро. Затова и можете да отидете да се разноските до примерно, Барселона:, само че в случай че обмисляте да станете преселник, по-добрият избор най-малко в стопански смисъл несъмнено е Германия.



Достъпни ли са режийните разноски?

Според Expatrio, разноските за живот в Германия не са толкоз високи, колкото множеството хора биха очаквали. Заема 10-то място в Европа съгласно Globaleconomy.com, като по-скъпо е в страни като Швейцария, Норвегия, Дания, Швеция, Финландия, Обединеното кралство и Холандия. Разбира се, доста зависи от качеството на живот, което търсите. Храните и напитките са на цени към междинните за Западна Европа. Наемите са към 700+ евро за едностаен апартамент в града. Наемът може да е " топъл " с включени разноски за комунални услуги или " леден " - без тях. Ако би трябвало да ги заплащате настрана, това са още към 200+ евро месечно. Интернетът е сред 30 и 40 евро, токът от 50 до 150, държавната телевизия и радио са със наложителна такса от 55,08 евро на всеки три месеца. Както на доста други места и тук се заплаща депозит при първичното наемане, който е в размер на 2 или 3 месечни наема. Разходите варират според от това, кой град ще изберете в Германия. Най-скъпи са Мюнхен и Франкфурт, следвани от Щутгарт и Хайделберг. Парадоксално, само че за най-евтин се сочи столицата Берлин. Така е било допреди години, само че напоследък цените на наемите там внезапно са се повишили. За да продължим сравнението с Испания, там животът е пренебрежимо малко по-евтин. Като цяло, минимумът, от който се нуждаете, с цел да покривате месечните си разноски, в случай че живеете в евтина квартира, пазарувате си, готвите и въобще - си вършиме сметката, е към 900 евро месечно. Мебелите постоянно можете да купите от предходния наемател. При минимална заплата от 2 хиляди евро все още, можете да извършите приблизителни сметки по отношение на спестявания и други. Simple Germany сочи сходни суми, като за най-скъпите градове те са двойни.

Преди да започнете да разглеждате свободните работни позиции в make-it-in-germany.com; englishjobs.de; LinkedIn, totaljobs и други платформи, направете си къса разходка до страната, с цел да усетите атмосферата и да видите " вашето " място ли е. Можете да употребявате и вътрешен, с цел да се придвижите оптимално бързо, комфортно през България и след това до страната на Гьоте, бързите автомагистрали и щолена.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР